Hlavní obsah

MHD v Trutnově se rozšíří na sedm linek, nová linka spojí jih a sever města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V třicetitisícovém Trutnově bude od ledna jezdit nová linka městské hromadné dopravy. S centrem města propojí severní a jižní čtvrti, které dosud městská hromadná doprava neobsluhovala.

Článek

Město si od rozšíření MHD z šesti na sedm linek slibuje větší využití MHD a snížení aut v ulicích, uvedl dnes starosta Michal Rosa (ODS).

Radnice druhého největšího města Královéhradeckého kraje počítá s tím, že zavedení nové linky přijde přibližně na jeden milion korun za rok. Provozovatelem MHD v Trutnově je na základě desetiletého kontraktu firma Arriva Východní Čechy. Kontrakt s radnicí má do konce roku 2027. V rozpočtu na rok 2023 město počítá na MHD s dotací dopravci téměř 17,9 milionu korun.

Nová linka propojí okrajové části města Bojiště a Nové Dvory, poprvé vyjede v pondělí 2. ledna. „Zejména na Bojišti jsme měli řadu požadavků od občanů, abychom zajistili dopravu dětí do školy a zpět,“ uvedl ke zřízení linky místostarosta Tomáš Hendrych (Volba pro město).

Na lince bude jezdit menší typ autobusu s 23 místy na sezení a 30 místy na stání. Částečně bude nízkopodlažní. Město do konce roku na lince zřídí tři nové zastávky, a to Nové Dvory - Dvoračka, Bojiště U kříže a Bojiště u bývalé školy. Zpočátku budou zastávky jen označené, do několika měsíců by měli stavbaři vybudovat klasické zastávky.

Jízdné v trutnovské MHD se od ledna měnit nebude, zůstávají ceny zavedené 1. ledna 2012. Jízdenka pro dospělého zakoupená pomocí čipové karty stojí osm korun pro první tarifní pásmo a deset korun pro druhé tarifní pásmo. Jízdenka placená v hotovosti u řidiče bez rozlišení pásma je za 12 korun.

Reklama

Doporučované