Hlavní obsah

Únik před vedrem nabízejí Teplické skály, v soutěsce Sibiř je kolem 10 stupňů

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zatímco nejvyšší teploty v Královéhradeckém kraji dnes šplhaly přes 30 stupňů Celsia, v soutěsce Sibiř v Teplických skalách na Náchodsku se v 11:30 pohybovaly jen kolem 10 stupňů.

Článek

Není divu, že v letních vedrech jsou skalní města v Adršpašsko-teplických skalách vyhledávaným místem. Podle Beaty Radoňové z městského infocentra v Teplicích nad Metují se průměrná roční teplota v soutěsce Sibiř mezi vysokými skalami pohybuje od šesti do osmi stupňů Celsia. Teplické skály patří městu Teplice nad Metují.

„Zájem o Teplické skály je v těchto dnech enormní, je jedno jestli je všední den nebo víkend. Například v úterý jsme prodali 1148 vstupenek. Ve skalách je v letních vedrech příjemněji, lidé se tam mohou zchladit. Třeba v soutěsce Sibiř je v létě teplotní rozdíl minimálně 15 stupňů Celsia, je to tam trochu lednice,“ řekla Radoňová.

Podle ní to ale není zdaleka jediný důvod, proč je o Teplické skály v těchto dnech takový zájem. „Hlavním důvodem je to, že v sousedním Adršpachu zavedli rezervační systém a lidé k nám jezdí s tím, že do adršpašských skal se nedostali,“ řekla Radoňová.

Loni za červenec byla návštěvnost Teplických skal více než 13 500 lidí, přičemž letos v červenci zhruba 24.200. Upozornila, že letos v létě se do návštěvnosti Teplických skal promítla i situace v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku, kde již více než týden hoří. „Řada lidí, která k nám přijela, měla v plánu navštívit České Švýcarsko, ale kvůli tomu, co se tam děje, musela změnit plány,“ řekla.

Soutěskou Sibiř vede prohlídkový okruh, turistům je tedy běžně přístupná. Průchod mezi skalami v soutěsce je v některých místech široký maximálně dva metry. Led se tam drží často i do začátku června. Vzhledem ke specifickým klimatickým podmínkám si získala také pozornost biologů a dalších vědců, například nabízí několik vegetačních stupňů rostlin. K vidění jsou tu jak suchomilné vřesy a brusinky, horské kapradiny a borůvky, tak i chladnomilné rostliny, které mají díky dlouho se držícímu ledu a sněhu zkrácené vegetační období.

Teplické pískovcové skály jsou jedním z nejatraktivnějších pískovcových skalních měst v Královéhradeckém kraji. Prohlídkový udržovaný okruh, který vede Teplickými skalami, měří asi šest kilometrů. Kromě turistů přitahují skály také horolezce. Teplické skály obdivovali v minulosti Johann Wolfgang Goethe a Alois Jirásek, milovníci pohádek je znají i z filmů Princ a Večernice nebo Třetí princ.

Vstup do Teplických skal je zpoplatněn, otevírací doba je od dubna do října od 8:00 do 18:00, více informací je na webu.

Teplické skály společně se sousedními Adršpašskými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektaru největší národní přírodní rezervací v České republice.

Reklama

Doporučované