Hlavní obsah

Bývalá škola v Lomnici nad Popelkou začala po přestavbě sloužit pro lidi s autismem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bývalá škola na Rváčově v Lomnici nad Popelkou začala po přestavbě za více než 25 milionů korun sloužit pro lidi s autismem. První klienti se tam nastěhovali začátkem července.

Článek

Plně funkční by měl být domov se zvláštním režimem nazvaný RváčOff do konce letošního roku, informovali starosta města Josef Šimek a vedoucí domova Martin Kracík.

Domov je určený pro celoroční pobyt mladých lidí ve věku od 15 do 30 let s poruchou autistického spektra, v Libereckém kraji je jediný svého druhu. Je v něm osm samostatných pokojů s vlastním sociálním zařízením ve třech domácnostech. Pobyt v domově by se měl blížit běžnému rodinnému životu, bydlet tam bude maximálně osm klientů. „Již v tuto chvíli počítáme s tím, že klienti ve Rváčově budou žít dlouhodobě. Z velké míry půjde o mladé lidi s poruchou autistického spektra, kteří z důvodu svého zdravotního stavu nemohou bydlet doma. Péče o ně je natolik náročná, že ji dosavadní pečující již nezvládají, a to například z důvodu věku či dlouhodobého psychického a fyzického vyčerpání,“ uvedl již dříve náměstek libereckého hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Jde o společný projekt kraje, Lomnice a Charity Jičín. Přes deset let nevyužívaná budova patří městu, které zajistilo její rekonstrukci. Na přestavbu získala radnice evropskou dotaci, která by měla pokrýt 85 procent nákladů. Liberecký kraj bude platit provozní náklady a o klienty se budou starat pracovníci charity. Jedním z cílů je zapojit do provozu domova i místní obyvatele formou různých dobrovolnických aktivit.

Veřejnosti chtějí autoři projektu nový domov ukázat na Dnech otevřených dveří od 22. do 24. července. Součástí akce bude promítání filmů o autismu, dílny a soutěže pro děti či vytvořená takzvaná zážitková místnost nazvaná Jak to vidí autisté. Autismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované