Hlavní obsah

Liberecká univerzita vyhlásila úsporný týden, ověřit chce, zda dokáže ušetřit

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnance a studenty vedení školy vyzvalo, aby až do neděle 6. listopadu co nejvíce šetřili elektřinou a teplem, zhasínali na toaletách a chodbách, vypínali počítače, omezili ohřívání vody.

Článek

Vedení školy pak vyhodnotí, zda lze takovým šetrným chováním zaměstnanců i studentů dosáhnout výraznějších úspor, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

„Chceme zjistit, zda drastická opatření mají efekt, zda skutečně dojde k úsporám. Jestli má smysl všechno hodně přiškrcovat a do jaké míry se to na spotřebě projeví. Máme vlastní rozvodny, takže u elektřiny jsme schopni to vyhodnotit. Víme, kolik elektřiny jde do každé budovy, takže zjistíme, jestli když budou lidé zhasínat na záchodech, na chodbách a podobně, se to na spotřebě projeví, nebo ne,“ doplnil rektor Miroslav Brzezina.

Úsporný týden se podle kvestora Vladimíra Stacha bude týkat budov v kampusu, ale také univerzitních budov ve městě a kolejí a menz. „Určitě neušetříme nic, když si zapneme pod stolem přímotop. Je taky dobré nevařit si na hrnek čaje litr vody, nesvítit všude a naplno, když to není potřeba, omezit ohřev vody v ohřívačích a podobně. Těch způsobů, jak se chovat úsporně, je celá řada, a když o tom budeme při každém kontaktu s elektrickým spotřebičem přemýšlet, jistě přijdeme i na další možnosti,“ doplnil Stach, který doufá v pokles spotřeby elektřiny alespoň o deset procent.

Každé ušetřené procento znamená pro univerzitu velké peníze. Už letos vzrostly škole náklady na energie na zhruba 60 milionů korun, ve srovnání s loňským rokem je to dvojnásobek. V příštím roce by podle předběžných odhadů měly náklady stoupnout o dalších 75 procent na zhruba 105 milionů korun. Podle rektora jsou to ale zatím jen odhady. „My zatím nemáme nakoupený plyn ani elektřinu na příští rok, protože nám to žádný obchodník neprodá, jen si určí, jakou chce marži a pak prodává za spotové ceny. Zatím nemáme ani smlouvu na dodávky tepla z teplárny,“ dodal Brzezina.

Kvůli drahým energiím už liberecká univerzita zavedla úsporná opatření. Zkrátila zimní semestr, výuku ukončí před Vánoci a v lednu a únoru, které jsou v Liberci na energie nejnáročnější, omezí provoz v budovách. „V období bez výuky nechceme areál vytápět na maximum, ale jen temperovat, zaměstnancům doporučujeme vybrat si dovolenou,“ řekl Brzezina. Topit se bude jen v budově H v centru města, kterou vytápí teplárna, a v budově G, která má nejvíc výukových prostor, kam se také soustředí zkoušení.

Reklama

Doporučované