Hlavní obsah

Liberecký kraj nakoupí pro hasiče a policisty dalších 19 defibrilátorů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pokračuje tak projekt, který jen v posledních třech letech pomohl v kraji zachránit život více než 50 lidem. Na pořízení laických externích defibrilátorů (AED) přispěje kraj zdravotnické záchranné službě bezmála milionem korun.

Článek

„Defibrilátory umístěné na veřejná místa, ale i do vozidel policistů, hasičů nebo například horské služby již mnohokrát pomohly zachránit lidský život. Jsem proto rád, že můžeme podpořit nákup dalších externích defibrilátorů a rozmístit je v dalších lokalitách. V této poslední fázi projektu bude umístěno patnáct přístrojů na policejní služebny, třeba do Českého Dubu nebo do Hodkovic nad Mohelkou a čtyři k jednotkám dobrovolných hasičů, mimo jiné do Rovenska pod Troskami,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Laické defibrilátory výrazně zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží a bezvědomí. Projekt jejich nákupu spustila záchranná služba ve spolupráci s Libereckým krajem v roce 2016. V prvních dvou etapách záchranáři pořídili 80 přístrojů a proškolili personál. Defibrilátory vozí nejen policisté a strážníci, ale i profesionální a dobrovolní hasiči, horská služba a jsou také třeba v hotelu na Ještědu, v bufetu na Knajpě, na Hřebínku, na Vosecké boudě, Vrbatově boudě nebo na Dvoračkách, jeden AED přístroj je i v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

V Libereckém kraji bývá podle záchranářů ročně kolem 400 případů zástavy srdečního oběhu, záchranná služba má ale jen 14 základen, a tak se na místo dostává v průměru do osmi až devíti minut od zavolání. Ve 40 procentech případů ale tato doba může přesáhnout deset minut. „S každou minutou se přitom snižuje šance postiženého na přežití o sedm až deset procent,“ řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Díky vybavení policistů a hasičů se podle Georgieva doba, kdy se k postiženým dostane pomoc, výrazně zkrátila a díky zkušenostem zásahů přibývá. „Velmi dobrou zkušenost máme hlavně s hlídkami Policie ČR, které se pohybují po kraji a defibrilátory mají v autech,“ dodal. Jen za poslední tři roky byly přístroje použité v 900 případech. Přístroje patří záchranné službě, která je podle Georgieva zapůjčuje a zajišťuje nejen školení posádek, ale také servis defibrilátorů a případnou výměnu baterií.

Reklama

Doporučované