Hlavní obsah

Liberecký kraj připravuje na příští rok opravy silnic a mostů za 1,1 miliardu korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje na příští rok opravy silnic a mostů zhruba za 1,1 miliardu korun. Je to o něco méně než letos, kdy má na silniční projekty v rozpočtu rekordních 1,178 miliardy korun.

Článek

Už na podzim začne kraj hledat dodavatele pro stavby s nejvyšší prioritou, využít chce příznivé situace na stavebním trhu. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

„V současné době je velký zájem firem o naše zakázky, ceny jsou teď velmi příznivé. U velkoplošných oprav, obecně tam, kde se pokládá asfalt, šetříme až 40 procent z původně plánované ceny. Akce, které mají prioritu jedna a jsou zhruba za půl miliardy korun, už chceme začít soutěžit, abychom měli co nejpříznivější ceny a mohli jsme ty akce rozjet brzy z jara,“ doplnil Sviták. Zásadní jsou podle hejtmanova náměstka zejména mosty, kde byl letos se zakázkami problém.

Rekonstrukce by se tak měly v příštím roce týkat třeba mostů v Jilemnici nebo Volfarticích. V plánu je i rekonstrukce mostu přes Jizeru v Semilech, jehož rekonstrukce měla být už letos do zimy hotová. Ani v opakované soutěži se ale kraji nepodařilo najít dodavatele. Veřejnou soutěž na dodavatele tak bude kraj vypisovat už potřetí, maximální přípustná cena by se ale podle Svitáka měla zvýšit na 95 milionů korun. V původních soutěžích se počítalo s cenou zhruba o 20 milionů nižší.

Most přes Jizeru v Semilech je součástí krajské silnice 289 a slouží i jako přístup do centra Semil. Je velmi dopravně zatížený, denně po něm projíždějí tisíce aut. Není ale v dobrém stavu a nesplňuje ani parametry pro pěší, na chodnících se tam obtížně vyhnou dva lidé, natož třeba s kočárky. Projekt počítá se zbouráním mostu a výstavbou nového. Většinu nákladů zaplatí Liberecký kraj ze svého a bez dotací. Na stavbě se bude podílet i město Semily, které zaplatí stavbu chodníků, osvětlení a schodišť tak, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji.

V letošním roce má Liberecký kraj v rozpočtu na rekonstrukce silnic a mostů rekordních 1,178 miliardy korun, téměř o polovinu víc než loni. Víc peněz získal z evropských a státních fondů, téměř na dvojnásobek vzrostl ale podíl kraje, který dává z vlastního rozpočtu přes 760 milionů korun. Masivní investice si může dovolit díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce, poprvé ale vedení kraje zapojilo i peníze navíc, které kraj získal z daní letos v prvním čtvrtletí.

Reklama

Doporučované