Hlavní obsah

Liberecký kraj připravuje nákup energií na příští rok, chystá i úsporná opatření

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje nákup elektřiny a plynu na příští rok, chystá ale také úsporná opatření. Na rozdíl od minulých let nebude zřejmě tentokrát nakupovat na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Článek

Náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti) chce využít dynamický nákupní systém, který kraj využívá k nákupům služeb a materiálu od roku 2017. Je pružnější, umožňuje velmi rychle reagovat na nabídky, které jsou časově omezené.

Dynamický nákupní systém je druh zadávacího řízení podle zákona, jde o otevřený elektronický systém, kde je pro podávání žádostí o účast, nabídek a komunikaci nutná registrace. Všichni zařazení účastníci jsou pak, v případě vypsání zakázky, přímo vyzváni k podání nabídky. Do systému už se podle Miklíka zaregistrovali první tři dodavatelé energií - Pražská plynárenská, ČEZ ESCO a CONTE. „Můžou se ale kdykoliv přihlásit další společnosti,“ doplnil Miklík.

V minulosti využíval kraj k nákupům energií pro sebe, své příspěvkové organizace a další města a obce Českomoravskou komoditní burzu Kladno. Když ale počátkem roku ukončila firma Lumius dodávky energií pro úřad a dalších 16 krajských organizací, nepodařilo se na burze nové dodávky zajistit. Ani při opakovaném nákupu kraj žádnou nabídku nedostal. Zvolil proto nakonec cestu jednacího řízení bez uveřejnění a dohodl se na dodávkách se společností ČEZ ESCO za cenu pětkrát vyšší, než byla původní cena Lumiusu.

Kvůli vynucené změně dodavatele zaplatí letos Liberecký kraj a jeho příspěvkové organizace za energie o 48 milionů korun víc než původně počítaly. Náklady na energie tak vzrostou zhruba o 37 procent. V příštím roce počítá kraj podle Miklíka na základě předběžných tržních konzultací se zvýšením nákladů na 2,5 až trojnásobek a překročit tak mohou 300 milionů korun.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude také muset kraj energiemi šetřit. „My už jsme dali za úkol vedoucím odborů a jednotlivým radním, kteří spravují nějaké příspěvkové organizace, že očekáváme do konce srpna návrhy od jednotlivých ředitelů na nějaké úsporné režimy. Nechci to přivolávat, ale pokud bude v Evropě nedostatek plynu, bude nás čekat režim nějakého úsporného provozu, možná budeme muset v kancelářích topit na nižší teploty než je v současné době obvyklých 23 stupňů,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Doporučované