Hlavní obsah

Na Trojmezí znovu ožívá myšlenka na propojení tří států jedním mostem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Trojmezí u Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde se dotýkají hranice Česka, Německa a Polska, ožívá myšlenka na vybudování mostu, který spojí všechny tři země.

Článek

Hrádek a německá Žitava pozastavily plán na vybudování přeshraniční lávky přes Nisu, důvodem je snaha polské strany znovu se přidat k tomuto projektu. „Polská strana vyvíjí aktivity k obnově toho původního trojstranného mostu, což už jsme si jednou zkusili, ale nešlo to,“ řekl starosta příhraničního Hrádku Josef Horinka.

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 u příležitosti vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. V plánu bylo, že symbolicky se tři větve mostu vedoucí z každé země spojí uprostřed řeky Nisa. Projekt zkrachoval hlavně na ceně. Původním záměrem bylo postavit prostou lávku, kvůli nestabilnímu podloží ale bylo nutné projekt přepracovat a odhadovaná cena na výstavbu mostu narostla čtyřnásobně na 4,8 milionu eur (126 milionů korun).

S Polskem propojuje Česko řadu let alespoň dřevěný mostek nad Oldřichovským potokem, jenž se u Trojmezí vlévá do Nisy. S Německem nemá Hrádek přes Nisu žádné spojení, proto začal vyjednávat s Žitavou o výstavbě mostu s odhadovanými náklady do 20 milionů korun.

Podle Horinky přípravy kvůli snaze Polska obnovit původní trojstrannou lávku obě strany pozastavily, zatím je ale k jejich snaze skeptický. „Deset let jsem to zkoušel a vím, že je to zásadní problém. Ale pokud budou Poláci nebo Němci chtít být leader partnerem toho projektu a budou se pokoušet dál, tak já tomu bránit nebudu,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Trojmezí

Doporučované