Hlavní obsah

Nevhodné ke koupání jsou v Libereckém kraji dvě přírodní koupaliště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nevhodné ke koupání jsou v Libereckém kraji dvě přírodní koupaliště, v Tanvaldu na Jablonecku a Lesní v Liberci. U obou jsou důvodem nadlimitní hodnoty fekálního znečištění.

Článek

Kvalitou vody jsou obě koupaliště na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení hygieniků. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle starosty Tanvaldu Vladimíra Vyhnálka nejde u nich o nic neobvyklého. „Je to přírodní koupaliště, to není betonová vana a nedokážete to úplně vydezinfikovat jako v bazénu,“ uvedl starosta pro ČTK. Podle něj to řeší občasným vypuštěním vody z koupaliště, což už nyní udělali. „Hasiči koupaliště vyčistí, pak ho zase napustíme, chemicky upravíme a bude to v pořádku,“ dodal starosta. Přírodní koupaliště v Tanvaldu je z 30. let minulého století a od té doby se podle starosty příliš nezměnilo. Zásobované je vodou z potoka.

Bezmála 80 let staré Lesní koupaliště v Liberci na úpatí Jizerských hor bylo opětovně zprovozněno v létě 2018. Předtím bylo uzavřené, chátralo od roku 2001. V pronájmu od města ho má nyní spolek Lesní koupaliště, který ho postupně zvelebuje. Letos začaly práce na vybudování nového zázemí a město spolku přidalo přes 730 000 korun na vybudování čističky odpadních vod. Vyjádření provozovatele ke špatné kvalitě vody v koupališti se dnes ČTK nepodařilo získat.

Hygienici sledují v Libereckém kraji kvalitu vody pravidelně v 34 nádržích a koupalištích. Na stupni tři je od počátku letní sezony Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Stejně jako v předchozích letech to je kvůli zvýšenému výskytu sinic. Koupání v jezeře nedoporučují hygienici dětem, alergikům, těhotným ženám a dalším podobně citlivým jedincům.

Na druhém stupni jsou rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Zákupech a Nedamově u Dubé na Českolipsku. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. Riziko možných zdravotních obtíží je sice malé, lidé by se ale podle hygieniků měli po koupání přesto osprchovat.

Reklama

Doporučované