Hlavní obsah

Parkování v Bedřichově pro běžkaře nezdraží, lepší bude asi průjezd přes Maliník

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bedřichov v Jizerských horách, kde je hlavní nástupní místo oblíbené Jizerské magistrály pro běžkaře, parkování v zimě oproti předchozí sezoně nezdraží.

Článek

Podle starosty obce Petra Holuba jde o vstřícný krok vůči lyžařům. Novinkou bude podle něj prodloužení autobusové linky z Jablonce nad Nisou až do sedla Maliníku, kde vznikla točna. Zároveň přibyl i odbočovací pruh pro tamější parkoviště. Díky těmto úpravám by měl být přejezd přes vrchol Maliníku pro motoristy plynulejší a bezpečnější.

Příjmy z parkovišť jsou pro jizerskohorskou obec zásadní, pokrývá z nich i náklady spojené s turistickým ruchem. „Ať už je to úklid sněhu, odpadků, nějaké opravy po zimách. To už dnes nejsou částky ve statisících, ale nižších milionech a bez příjmů z parkovišť bychom to nezvládli dělat tak, jak to děláme teď. Dokonalé to sice není, to bychom ale potřebovali mnohem více peněz,“ řekl ČTK starosta. Tržby z obecních parkovišť jsou podle něj ročně kolem deseti milionů korun, po odečtení nákladů obci na investice zůstává zhruba polovina.

Podle starosty i jim sice rostou náklady, přesto se rozhodli zachovat pro letošní zimu ceny za parkování stejné jako v loňské sezoně. „Samozřejmě parkovací systém funguje na elektřinu, topí se tam, ale jsme v jednotkách procent nárůstu v nákladech, takže nemáme důvod přitěžovat turistům v tomto směru a chceme být vůči nim přívětiví,“ dodal. Nejvíce využívané je centrální parkoviště u stadionu, kde ve všední den v zimě bude parkování do tří hodin stát 100 Kč, od tří do osmi hodin 150 korun a za celý den 200 korun. O víkendech je cena za první hodinu 80 korun, za stání do tří hodin zaplatí řidiči 180 korun, za tři až osm hodin 220 korun a celodenní stání vyjde na 300 korun. Platit je možné i kartou.

Novinkou od zimy bude prodloužená trasa linky 101 jablonecké MHD. Autobusy nebudou končit v Bedřichově u stadionu, ale budou jezdit dál až na Maliník, kde je nově vybudovaná točna a kde je také jedno z nástupních míst na lyžařskou magistrálu. „Autobusy od Jablonce tam začnou jezdit od 1. prosince,“ uvedl Holub. V sedle Maliníku mají zastávku mimo hlavní silnici také autobusy jezdící do Liberce a přibyl tam i odbočovací pruh pro parkoviště, v němž může stát až šest aut. Starosta od toho očekává, že by přejezd přes vrchol kopce měl být bezpečnější a nemusely by se tam tvořit tak dlouhé fronty ve směru od Liberce. „Těch šest aut, která budou mimo hlavní komunikaci, když budou čekat na odbavení, aspoň trochu pomohou,“ dodal.

Jizerskohorské středisko se v zimě každoročně potýká s dopravními problémy kvůli velkému zájmu příznivců zimních sportů. V minulých letech se pětkrát až desetkrát za zimu stávalo, že policisté museli kvůli zácpám na silnicích přístupové cesty do obce uzavřít a dopravu řídit.

Reklama

Doporučované