Hlavní obsah

Provoz na průtahu Libercem zůstane přes zimu kvůli rekonstrukci mostů omezený

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Provoz na průtahu I/35 Libercem zůstane přes zimu kvůli rekonstrukci dvou mostů omezený, přestože stavbaři na zimní období práce přeruší.

Článek

Stavba za 377 milionů korun se znovu rozběhne na jaře, až to počasí dovolí, hotovo by mělo být do října příštího roku. V místě stavby je doprava svedena na polovinu silnice a jízdní pruhy tam jsou zúžené, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto pořídilo speciální techniku, která se do zúžených pruhů vejde a bude tam odklízet sníh, řekl dnes novinářům mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Normálně stavíme mosty v republice tak, že na jaře provedeme demolici, během léta výstavbu a na zimu se opět jedí po novém mostu. Tady ten rozsah prací a koordinace obou těch staveb je takového rozsahu, že jsme museli vzít v úvahu, že to zabere kompletně dvě stavební sezony. Proto v zimním období pojedeme v dosavadním režimu,“ doplnil Rýdl. Od jara, kdy práce začaly, je provoz na 1,5 kilometru dlouhém úseku vedený ve dvou pruzích směrem na Turnov a jedním pruhem ve směru na Děčín.

Průtah Libercem je nejzatíženějším silničním úsekem v Libereckém kraji a denně po něm podle posledního sčítání projede více než 51 000 automobilů. Kvůli stavbě nemohou řidiči ze směru od Turnova odbočit na I/14 na Jablonec a není možné ani najet ze silnice I/14 od Jablonce na průtah směrem na Děčín. Uzavřený je kvůli stavbě také sjezd z I/14 směrem k liberecké Home Credit Areně. Průjezdný zůstal nájezd z I/14 směrem na Turnov a také sjezd ve směru od Děčína na Jablonec.

Stavbaři zbourali pravou polovinu silnice ve směru z Turnova na Děčín. Mosty postavené 70. letech minulého století byly v havarijním stavu, jejich rekonstrukce se připravovala několik let a už ji nebylo možné odkládat. Provoz byl už před zahájením rekonstrukce v těchto místech omezený, konstrukce mostů musely být na některých místech podepřené. Práce podle ŘSD pokračují podle harmonogramu, letos by se na stavbě mělo pracovat do konce listopadu, pak je stavbaři přeruší.

„Přes zimu budeme dělat nějaké přípravné práce a znovu práce zahájíme 1. března, pokud nám to klimatické podmínky dovolí,“ doplnil Jaroslav Bílek ze společnosti Strabag, která je jedním z dodavatelů stavby. V příštím roce přibudou na trase ještě další omezení, kromě jiného se budou dělat úpravy na nájezdu na průtah od ulice České Mládeže směrem na Děčín, kde přibude průběžný třetí pruh až ke sjezdu na I/14 směrem na Jablonec.

Reklama

Doporučované