Hlavní obsah

Výrobci se mohou hlásit do soutěže Regionální potravina Libereckého kraje

Foto: Filip Horáček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malí a střední výrobci v Libereckém kraji se mohou hlásit do soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Koná se potřinácté. Soutěží se v devíti kategoriích, přihlášky je možné podávat do pátku 8. dubna.

Článek

Slavnostní vyhlášení oceněných spojené s tradiční ochutnávkou se uskuteční na Dni regionálních potravin Libereckého kraje v Liberci 15. září.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. „Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele,“ řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, který už několik let provozuje vlastní malou mlékárnu.

Loni posuzovala porota 77 výrobků od 25 farmářů a potravinářských firem v kraji. Označení získala loni kladenská pečeně ze společnosti Podkrkonošská uzenina, Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě z firmy Maso Rydval, GRIL přírodní sýr nezrající solený z jeřmanické mlékárny nebo Filounský BIO jogurt bílý od farmáře Martina Šourka z Plavů. Regionální potravinou je také pšenično-žitný chleba DOK liberecké společnosti NORDBEANS, smetanovo-tvarohový dort od Ivany Jablonovské z Mimoně, desítka Luž z Pivovaru Cvikov, kysané zelí od firmy Samir nebo med od Pavla Neumaiera z Dolní Řasnice.

Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pravidla jsou poměrně přísná, před čtyřmi lety tak dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky, které odhalila veterinární kontrola.

Regionální potravina není jedinou podobnou soutěží v Libereckém kraji, už od roku 2004 vyhlašuje také soutěž o nejlepší potravinářský výrobek roku. Za tu dobu se o titul ucházelo 900 výrobků, loni jich bylo přes stovku. Soutěží se stejně jako v Regionální potravině v devíti kategoriích, v minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil na devět. Obě soutěže se ale hodně překrývají, a tak vedení kraje zvažuje, zda vlastní soutěž nezruší.

Reklama

Související témata:

Doporučované