Hlavní obsah

Havířov dokončuje výměnu výtahů v městských bytech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Havířov na Karvinsku dokončuje rozsáhlou výměnu výtahů v městských bytech, s níž město začalo v roce 2019. Dosud vyměnil 114 výtahů, aktuálně je připravena poslední fáze projektu, který má být dokončen na přelomu roku.

Článek

„Cílem poslední fáze zahrnující výměnu 25 výtahů za 39,5 milionu korun je zajistit bezpečnější a komfortnější provoz výtahů. Nové výtahy disponují nemálo přednostmi, jsou větší, vejde se do nich více osob, více uvezou, a také jsou rychlejší, ale při provozu mnohem tišší. Jsou řízeny moderním mikroprocesorovým systémem s mnoha bezpečnostními prvky. V maximální možné míře přispějí k bezbariérovému přístupu k bytovým jednotkám. Tam, kde to je možné, dochází ke zvětšení výtahu, takže se do něj vejde invalidní vozík nebo kočárek,“ uvedl primátor Josef Bělica (ANO). Po ukončení projektu tak ve městě bude celkově vyměněno 139 výtahů.

Během výměny výtahů obyvatelé musí počítat s omezeními, ale i se zvýšeným hlukem. Harmonogram prací je ale podle mluvčí připraven tak, aby se snížila odstávka výtahů na minimum. Konkrétní informace o současném stavu a plánovaném postupu montáže se nájemníci dozví s předstihem z vývěsek na nástěnkách.

„Lidé tak získají přehled o chystaných pracích a době, jak dlouho budou jednotlivé práce vykonávány. Seniorům z vyšších pater nabízíme po dobu odstávky výtahu bezplatnou pomoc při dovozu nákupu nebo asistenci méně pohyblivým občanům při přesunu dolů po schodech,“ řekl jednatel Městské realitní agentury Jiří Lankočí. Obměna výtahů vyjde město celkově na 190 milionů korun a jde o nejzásadnější investici do bytového fondu za posledních 35 let.

Reklama

Doporučované