Hlavní obsah

Knihovna Třinec chystá Festival svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Knihovna v Třinci na Frýdecko-Místecku chystá na listopad u příležitosti třiatřicátého výročí od sametové revoluce dvoudenní Festival svobody.

Článek

Hlavním tématem bude dezinformační válka, situace na Ukrajině a energetická krize, řekla ČTK za pořadatele akce Adéla Majerová.

„V několika málo minulých měsících čekalo demokracii v České republice několik zatěžkávacích zkoušek, které nepolevují. Nejpalčivěji se jedná o epidemii covidu, válku na Ukrajině a z ní vyplývající energetickou krizi, vlnu zdražování či lavinu dezinformací všeho druhu. Právě proto vznikla myšlenka pořádat v Třinci festival, který by demokracii přímo podpořil.,“ uvedla Majerová.

Festival se bude konat 11. a 12. listopadu a vystoupí na něm osobnosti z různých oblastí. „Podporovat demokracii je potřeba, i když naší ambicí v tomto případě není přesvědčovat padlé frustráty, ale být podporou pro ty, kteří ji stále ctí jako hodnotu. Chceme jasně a nahlas říct, kde je svoboda, ale také kde končí. Zdůraznit její principy a vymezit se vůči tomu, co ji ohrožuje,“ uvedl organizátor festivalu a vedoucí knihovního oddělení pro dospělé Třinec Martin Čadra.

Dodal, že festival je určen pro všechny, kteří vnímají hrozby Ruska, hybridní války i populismu. „Je to příležitost k setkání s podobně smýšlejícími lidmi. Díky hostům, kteří přijali naše pozvání, dostanou návštěvníci jak odpovědi na své otázky, tak i energii. Setkají se s osobnostmi, které třeba sledují a mohou se jich zeptat více do hloubky na něco, co je zajímá,“ doplnil Čadra.

Podle Majerové bude festival fungovat na platformě takzvané živé knihovny, kdy jednotliví hosté budou fakticky „živými knihami“ a posluchačům odvypráví svůj příběh. Po dvacetiminutovém povídání bude následovat diskuse s návštěvníky. V plánu je i panelová diskuse s některými hosty. Mezi hosty festivalu budou náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, Vladimír Baar z Ostravské univerzity, novinář a komentátor Alexandr Mitrofanov, ukrajinská hudebnice a moderátorka Elizabeta Mys, knihkupec Jan Becher, spisovatelka Ewa Szczerbowa, finanční poradkyně Šárka Pindorová či sociální pracovník ukrajinského původu Tim Postovit.

Reklama

Související témata:

Doporučované