Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví podpoří vznik oboru stomatologie v Ostravě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví podpoří vznik oboru zubního lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Novinářům při své dnešní návštěvě Ostravy řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Článek

Potřebné dokumenty podepíše příští týden. Následně bude akreditační spis hodnotit Národní akreditační úřad (NAÚ).

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s horší dostupností stomatologické péče. Už v květnu vznikla v regionu výzva k zajištění stomatologické péče, která mířila právě k ministrovi zdravotnictví. Podepsali se pod ní zástupci stovky měst a obcí z regionu a podpořil ji i Moravskoslezský kraj. Iniciátoři poukazovali na to, že v kraji chybí zubaři až pro 100 000 obyvatel. Nejhorší situace je podle nich na Bruntálsku a Karvinsku.

„Při vzniku nových oborů se vyjadřuje k tomu, jestli obor má být nebo nemá být schválen, ministerstvo zdravotnictví jako poradní orgán. Finálně ho schvaluje Národní akreditační úřad (NAÚ),“ připomněl Válek. Podle něj mělo ministerstvo nešťastně formulovanou metodiku schvalování, z níž nebyla úplně jasná objektivní kritéria posuzování.

„Čekal jsem, až bude jmenovaný nový šéf NAÚ, bývalý ministr školství (Robert Plaga). S ním jsem se setkal a dohodli jsme se, co vlastně se očekává, že bude posuzovat ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví má posoudit, zda je fakulta schopna výuku zajistit a zda ten obor jako takový potřebuji,“ uvedl Válek. Dodal, že z jeho pohledu je Lékařská fakulta Ostravské univerzity schopna výuku zajistit a v regionu jsou zubaři potřeba. „Z mého pohledu ministra zdravotnictví napíšu doporučení ke schválení výuky stomatologie na Lékařské fakultě v Ostravě,“ uvedl Válek.

Děkan Lékařské fakulty Rastislav Maďar uvedl, že fakulta pokračuje v přípravách oboru. „Probíhá obrovské množství výběrových řízení na různé laboratorní vybavení, paralelně se ve fakultní nemocnici rekonstruují prostory, připravujeme centrum s trenažéry. Doufáme, že v září příštího roku by mohli nastoupit první studenti,“ uvedl Maďar. Dodal, že fakulta pracuje i na personálním posílení oboru tak, aby splnila vše potřebné. „Pracujeme na tom velmi intenzivně, je to pro nás priorita číslo jedna. Věříme, že to dobře dopadne,“ řekl děkan. Akreditační spis chce univerzita ještě před jeho předáním NAÚ doplnit o některé nové údaje. Po jeho doručení NAÚ by rozhodnutí mohlo podle děkana padnout maximálně do čtyř měsíců.

Reklama

Doporučované