Hlavní obsah

Nájemné v městských bytech Bohumín se nezvýší, vzrostou ale zálohy za služby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín na Karvinsku nebude od nového roku zvyšovat nájemné ve svých bytech. Růst cen energií se ale promítne do zvýšení záloh na teplo a elektřinu.

Článek

Většina městských bytů je však napojená na centrální zásobování teplem, a zdražení by tak nemělo být výrazné. Nájemníci si připlatí částku v řádu stokorun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Na základě řady společných jednání s dodavatelem tepla jsme dospěli k tomu, že letošní zima by pro obyvatele našich městských bytů neměla být finančně nijak dramatická, což je ve srovnání s ostatními městy v podstatě zázrak. Víme o případech z jiných lokalit, kde lidé v nájemních bytech platí třikrát i čtyřikrát více než doposud,“ řekl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Podle něj má město zajištěno výhodné zásobování svých bytů teplem z dětmarovické elektrárny, a to na základě koncesní smlouvy platné až do roku 2030. Do úpravy záloh na služby se kromě mírného navýšení ceny za teplo promítne také nárůst ceny elektřiny, za kterou bude Bohumín od ledna platit o 100 procent více.

"Pro nájemníky to znamená vyšší zálohy na osvětlení společných prostor a využívání výtahu, pokud je součástí bytového domu. „Čtyřčlenná rodina žijící v městském bytě 3+1, který je napojený na centrální zásobování teplem, tak ve finále zaplatí na zálohách v průměru o 600 korun měsíčně více než doposud,“ uvedla Končítková.

Podle vedoucí odboru správy domů Kateřiny Pálkové má však většina nájemníků už nyní nastavené zálohy spíše na přeplatky. „Letos jsme vraceli přeplatky více než 3500 domácností, zatímco nedoplatky jsme evidovali u 900 bytových jednotek,“ podotkla vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Kateřina Pálková.

Součástí městského bytového fondu, který má 4260 bytů, je i 250 bytů, které jsou vytápěny plynovými kotelnami. „Jde o byty v menších domech situovaných mimo centrum Bohumína, například ve Starém Bohumíně, Vrbici či Pudlově. V nich se zdražení tepla projeví razantněji, ceny plynu skutečně ovlivnit nedokážeme,“ doplnil starosta.

Samotné nájemné město lidem zvyšovat nebude. „Vnímáme, že na lidi dopadá drahota, roste inflace a zvyšují se ceny zboží i služeb. Proto není úprava cen nájemného na pořadu dne. Nicméně náklady na opravy a modernizaci domovního fondu také výrazně vzrostly. Nájemné v Bohumíně je přitom jedno z nejnižších v kraji. Do budoucna proto není vyloučeno, že nakonec budeme muset i k tomuto kroku přistoupit,“ uvedl Vícha. Výše nájemného se ve městě naposledy měnila v roce 2019, a to ze 45,65 koruny za metr čtvereční na 54,78 koruny.

Reklama

Doporučované