Hlavní obsah

Ostrava daruje ukrajinskému Lvovu hasičský automobil, rozhodli zastupitelé

Foto: HZS Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ostrava daruje válkou zasažené Ukrajině hasičský vůz. Rozhodli o tom na svém dnešním jednání městští zastupitelé. Hasičský automobil s žebříkem bude směřovat do Lvova. Přepraven by mohl být v řádu dnů.

Článek

„Zastupitelstvo města dnes schválilo humanitární dar Ukrajině v podobě požárního vozidla s vysouvacím žebříkem. Jedná se o plně funkční požární vozidlo, které aktuálně slouží jako záloha a je v majetku města. Po dohodě s Hasičským záchranným sborem jsme se dohodli, že ho nabídneme ukrajinské straně. Jednání o té cílové destinaci probíhají na mezivládní úrovni, nikoliv na úrovni měst. Ta největší poptávka byla ze Lvova, takže tam ten požární automobil zamíří,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Dopravní podnik Ostrava podle něj připravuje i dar tří dieselových autobusů Solaris, které by rovněž měly směřovat do Lvova. „Jak jsme před časem avizovali, je předpoklad, že ještě pošleme tramvaje T3. Tam se předběžně bavíme o tom, že by mohly směřovat do Charkova,“ uvedl Macura. Podle něj je příprava těchto darů administrativně složitá. „Schvalovací proces je poměrně zdlouhavý, také jsem si myslel, že to nebude tak složité. O tom požárním automobilu se bavíme možná dva měsíce, myslel jsem si, že to pošleme okamžitě, ale vyplňuje se celá řada formulářů a jsou to mezivládní dohody. Požární automobil by měl odejít v horizontu dnů, autobusy v horizontu jednotek týdnů,“ řekl primátor.

Zastupitelé dnes v diskusi řešili také problematickou situaci na ostravském hlavním nádraží, kde se ve větším počtu shlukují ukrajinští uprchlíci. Někteří zastupitelé poukazovali na to, že pro cestující je situace nepříjemná a požadovali četnější kontroly městských policistů.

„Situaci s ředitelem městské policie řešíme stále. Samozřejmě i po tom dnešním zastupitelstvu si s ním znovu sednu. Určitě v rámci možností hlídky posílíme. I v rámci zastupitelstva jsem ale vysvětloval, že ono to není jednoduché. Ti lidé, až na absolutní výjimky, nepáchají žádnou protiprávní činnost. To, že se chovají trochu jinak, než my jsme zvyklí, to není důvod pro to je někam vystěhovávat nebo je nějakým způsobem zadržet,“ řekl primátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované