Hlavní obsah

Ostravská univerzita hledá dodavatele stavby nového vědecko-výzkumného centra

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravská univerzita vyhlásila veřejnou zakázku na dodavatele stavby nového vědecko-výzkumného centra LERCO za bezmála 700 milionů korun.

Článek

V centru ve Vítkovicích bude pracovat devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorálního zdraví. Stavba by mohla začít letos na podzim. Novinářům to dnes sdělila mluvčí univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová.

„Ostravská univerzita projekt připravuje několik let. Hotová je veškerá projektová dokumentace stavby i stavební povolení. Otevření je plánováno na přelom roků 2025 a 2026 a dokončení v plném rozsahu na rok 2027,“ uvedla Navrátilová.

Vědecko-výzkumné centrum je strategickým projektem univerzity, který by měl celkově stát přes 1,8 miliardy korun a univerzita na něj chce získat evropské peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. „Součástí projektu špičkového vědecko-výzkumného centra LERCO v areálu Lékařské fakulty bude nejlepší přístrojové a technické vybavení,“ uvedla mluvčí. Vědecké týmy mají posílit i zahraniční odborníci. Nové centrum má zajistit zázemí pro jejich výzkum.

„Potkávat se zde budou odborníci z Lékařské, Přírodovědecké a Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, VŠB – Technické univerzity Ostrava i lékaři z praxe z Fakultní nemocnice Ostrava. Propojení s komerčním sektorem zajistí spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem,“ doplnila mluvčí.

Podle prorektora pro strategii a rozvoj Romana Hájka se projekt připravoval zhruba tři roky. „Velmi pečlivě byly vybrány výzkumné týmy biomedicínských oborů s vysokým odborným potenciálem, které mají ambici stát se excelentním pracovištěm mezinárodní úrovně. V Moravskoslezském kraji se tak prostřednictvím projektu LERCO budou rozvíjet ohniska excelentního výzkumu se širokým dopadem, jako je zlepšení zdravotní péče obyvatel, rozšíření nabídky vzdělávání o atraktivní studijní obory na trhu práce, zvýšení atraktivnosti regionu pro odborníky v oblasti biomedicínských věd, ale i propojení s komerčním sektorem nebo zvýšení prestiže kraje,“ řekl Hájek.

Reklama

Doporučované