Hlavní obsah

Park Petra Bezruče v Bohumíně čeká revitalizace za 16 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Úpravy ve více než stoletém parku se zhruba 1500 stromy budou stát přibližně 16 milionů korun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

Článek

„Jednu z největších investičních akcí v oblasti zeleně město připravuje už rok. Samotné práce, které se budou opírat o již ukončený dendrologický a zoologický průzkum, by mohly odstartovat zkraje roku 2024. Město nyní finalizuje rozpočet,“ uvedla mluvčí. Bohumín plánuje, že by letos na podzim mohl požádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která by mohla pokrýt až 85 procent nákladů.

Počátkem příštího roku by měla začít první etapa, která bude zahrnovat nezbytné kácení. „Ačkoliv jde o komplexní regeneraci, jako první musí přijít na řadu odstranění nemocných a neperspektivních stromů. Opíráme se o odborná stanoviska, podle nichž je tento postup nezbytný u přibližně 120 dřevin,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Nejrozsáhlejší zásahy čeká část parku v blízkosti supermarketu, kde se musí kácet jasany napadené cizopasnou houbou.

„Jelikož je v parku náročný vodní režim a trvalý stín, je nutné celý prostor prosvětlit, aby mladé stromky dostaly šanci růst. Podstatou druhé etapy je proto ošetření a ořezy starých, ale zdravých stromů. Práce v jejich korunách by měly probíhat od jara do podzimu příštího roku, vyjma horkých letních měsíců,“ uvedla Končítková. Ve třetí etapě je v plánu zkrášlení parku. Odborníci v něm vysadí nové stromy a obnoví a založí keřová patra a nové travnaté louky nebo trvalkové pásy.

Kompletní revitalizace by měla být hotová na začátku roku 2025. Historie parku se začala psát na konci 19. století. Původně na jeho místě stál divoký bažinatý les, v němž nechal hrabě Jindřich Larisch-Mönnich založit bažantnici. Její část pak věnoval městu. Základní kámen parku byl položen v roce 1907. Botanický základ tvoří solitéry i skupiny dubů, ale vyskytují se tam i výstavní exempláře a netypické dřeviny, jako je liliovník tulipánokvětý či katalpa trubačovitá.

Reklama

Doporučované