Hlavní obsah

Poruba hledá nejlepší návrh na úpravu dvoru. Dá na něj čtyři miliony korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravský městský obvod Poruba vyhlásil šestý ročník participativního rozpočtu Zelená Porubě. Lidé opět mohou navrhovat úpravy dvorů.

Článek

Na jeho proměnu mohou získat čtyři miliony korun, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Martin Otipka. Jeden z nejlidnatějších ostravských obvodů tak zachoval model, který se mu osvědčil v loňském roce, kdy zájemci nenavrhovali dílčí změny veřejného prostoru, ale proměny celých dvorů.

„I letos budou mít lidé možnost navrhnout novou podobu svého dvora. Návrh by měl být komplexní a výrazně proměnit veřejný prostor k lepšímu. Pro vítěze jsou v rozpočtu připraveny čtyři miliony korun,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Podle mluvčího se lidé mohou seznámit se zásadami participativního rozpočtu na webový stránkách zelenaporube.cz. „Lidé by si měli promyslet, jak by dvůr měl vypadat. Důležité je obejít i sousedy, protože každý návrh musí mít podporu nejméně 30 lidí. To všechno mohou lidé udělat už teď, samotné návrhy bude možné přihlásit v červnu,“ uvedl Otipka. Stejně jako v minulém ročníku odborná komise vybere maximálně tři projekty, které postoupí do dalšího kola.

„Tam je budou moci lidé rozpracovat společně s architekty a krajináři. To by mělo být hotovo do konce roku. V únoru roku dalšího se uskuteční hlasování a samotná proměna by měla být hotova ještě v roce 2023,“ řekla koordinátorka projektu Kristýna Špačková.

Za několik dní by v Porubě měla začít proměna dvoru, který zvítězil v loňském ročníku. Dvůr v ulici Plukovníka Rajmunda Prchaly se promění podle projektu nazvaného Duhové hřiště, který v těsném klání porazil další dva návrhy. „Participativní rozpočet má v Porubě tradici a osvědčil se. Zvyšuje kvalitu veřejného prostoru v dané lokalitě, ale především zlepšuje a upevňuje sousedské vztahy. Uspět může pouze takový projekt, který bude kvalitní a zároveň dovede nadchnout všechny členy komunity. Věřím, že i letos se nám sejdou skvělé návrhy,“ dodala starostka.

Reklama

Doporučované