Hlavní obsah

Provozovatelé památek v Moravskoslezském kraji považují sezonu za vydařenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Provozovatelé památek v Moravskoslezském kraji vnímají letošní sezonu i její prázdninovou část z pohledu návštěvnosti za velmi vydařenou.

Článek

Co se týče počtu návštěvníků za srovnatelnou s předcovidovým obdobím v roce 2019, kdy do areálů zámků či technických památek mířily mnohdy rekordní davy zájemců. Například v případě industriálního dědictví podle provozovatele Dolu Michal pomohl celosvětový trend rostoucího zájmu o tento typ dědictví. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Odliv turistů jsme nezaznamenali. Trend, že by letos lidé více než v loňském roce vyráželi na dovolenou do zahraničí, se nepotvrdil,“ řekla kastelánka empírového zámku v Raduni na Opavsku Markéta Kouřilová. „Loni za celý rok jsme měli 24 000 návštěvníků. Nyní už máme okolo 22 000 lidí. A to nás čeká ještě silné září. To už máme nahlášené zájezdy seniorů a připravujeme edukační programy pro základní školy,“ dodala Kouřilová.

Podobný trend evidují i v památkově chráněném industriálním areálu v Dolních Vítkovic. „Letošní sezonu srovnáváme s rokem 2019, protože předchozí dva roky poznamenala covidová pandemie,“ řekla mluvčí areálu Eva Kijonková. V roce 2019 podle ní navštívilo Dolní Vítkovice 1,67 milionu lidí.

„Když se podíváme na přepočet na polovinu roku, jsme letos za první půlku roku zhruba na návštěvnosti před covidem. Je vidět, že se lidé chtějí znovu potkávat a bavit,“ řekla. Letošním statistikám pomohl i návrat velkých hudebních festivalů, jako jsou Colours of Ostrava a Beats For Love. „Důležitou roli hrají také zahraniční návštěvníci, zejména polští turisté,“ doplnila.

Na zájemce o technické památky cílí i Důl Michal v Dolních Vítkovicích v Ostravě-Michálkovících. Správce objektu Vojtěch Polášek uvedl, že i v jejich případě je návštěvnost vyšší než v roce 2019. „Výrazně nám pomáhá větší zájem lidí o industriální památky. Tento trend je celosvětový,“ řekl. Dodal, že loni koncem prosince evidoval areál okolo 3500 návštěvníků, kteří si koupili vstupenku. Letos jich je už okolo 4000," řekl.

Reklama

Doporučované