Hlavní obsah

Soukromý investor plánuje v Třinci vybudovat novou městskou čtvrť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Součástí nové čtvrti za více než miliardu korun by mělo být například 160 bytů, mateřská škola, park, komunitní centrum se službami nebo dům s pečovatelskou službou.

Článek

Se záměry investora už se seznámili i městští zastupitelé. Novinářům to dnes sdělil mluvčí magistrátu Stanislav Cieslar.

„Pokud by se to podařilo, změnila by se nevzhledná část města na moderní místo pro život. Na území Třince není mnoho lokalit, kde by mohla taková čtvrť vzniknout. Potřebujeme nové byty pro mladé, školky, domovy pro seniory. Pro město by byl takový projekt finančně a personálně náročný, a proto by byl vznik školky, domova s pečovatelskou službou a nové byty výhodný,“ uvedla primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Majitelem pozemku a soukromým investorem je podle mluvčího společnost Třinecký Concept. „Nepůjde o luxusní čtvrť, to není našim záměrem. Ceny budou odpovídat tržnímu prostředí v našem regionu a s ohledem na místo, kde by měla čtvrť vyrůst. Těmito novými byty bychom chtěli nabídnout atraktivní alternativu, a to i z hlediska ceny, ke starým panelovým bytům, které jsou nyní v jiných částech Třince. Část bytů bude určena k prodeji, část bychom pronajímali. Vzniknout by zde měly i parcely pro výstavbu rodinných domů,“ uvedl Michal Pitucha, ředitel realitní a developerské společnosti, která během příprav projektu zastupuje investora.

V lokalitě podle mluvčího nyní stojí většinou již neobydlené bytové domy. V současné době se v místě rekonstruují a sanují některé objekty. V místě stále bydlí asi 25 obyvatel. „Stav některých objektů je žalostný. Z dlouhodobého hlediska je to neudržitelné. Je potřeba udělat v první fázi maximum pro to, aby bydlení pro tyto starousedlíky bylo bezpečné. Postupně jednáme se všemi a všem budou nabídnuty bezpečnější a kvalitnější byty, které máme k dispozici v různých částech města,“ uvedl Pitucha.

Podle něj je celý projekt rozložen do šesti etap. „Na první etapě, která zahrnuje rekonstrukci 24 velkometrážních a již neobydlených bytů s předzahrádkami v západní části lokality, se již pracuje,“ podotkl Pitucha. Na výstavbu školy či domova s pečovatelskou službou plánuje investor využít dotace.

Reklama

Doporučované