Hlavní obsah

Urbanistická studie má navrhnout možnou proměnu Bohumínské ulice v Ostravě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cílem města je proměnit tranzitní tepnu na městskou třídu, odstranit bariéry vznikající mezi Moravskou a Slezskou Ostravou a umožnit další rozvoj území.

Článek

Ostrava vyhlásila veřejnou zakázku na zpracování urbanistického návrhu proměny Bohumínské a Frýdecké ulice i jejich okolí. „Podél zmíněných ulic, která jedna plynule přechází v druhou, se nachází řada nezastavěných ploch s potenciálem pro budoucí rozvoj Slezské Ostravy. Území tohoto městského obvodu postupně ožívá rekonstrukcemi původních staveb i výstavbou nových domů, které vyplňují proluky,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Dodala, že samotná ulice ale představuje zátěž pro nejbližší okolí a kvůli chybějícímu plynulému a bezpečnému propojení vytváří také bariéru mezi oběma městskými částmi.

Urbanistický návrh by proto měl představit přeměnu současných dopravních komunikací, které jsou dlouhé zhruba čtyři kilometry v plnohodnotnou městskou třídu. „Očekává se, že přinese řešení pro plynulé a bezpečné propojení Slezské a Moravské Ostravy a návrh kompaktní městské struktury s pobytovými veřejnými prostranstvími. Obsahem zakázky je mimo jiné dopravní řešení, které zohlední všechny druhy pohybu ve městě a vytvoří prostor jak pro pěší a cyklisty, tak pro veřejnou hromadnou i individuální automobilovou dopravu. Součástí je rovněž návrh řešení veřejného prostoru,“ řekla mluvčí.

Město zároveň chce, aby zhotovitel studie porovnal svůj návrh s již dříve zpracovaným investičním záměrem na dílčí zahloubení Bohumínské ulice, o němž se uvažovalo v úseku mezi Dědičnou a Těšínskou ulicí. „Posouzení musí být komplexní a postihnout různá hlediska – zda je zahloubení městotvorné, jaké bude mít nároky na prostor, čas, finance i jeho provázanost na ostatní dopravní toky. Přestože tento projekt řešil pouze část území, a náklady na něj jsou velmi vysoké, jedná se o variantu legitimní, kterou je nutné nadále brát v úvahu,“ vysvětlila mluvčí.

Urbanistická studie by měla být hotová do jara příštího roku. Následně by na ni měly navázat jednotlivé investiční záměry, které nastaví konkrétní podmínky. „Pro rozvoj území je zásadní proměnit dopravní cestu v městskou ulici s atraktivní zástavbou a obchody v parteru, širokým chodníkem a cyklostezkou, se stromořadím a vozovkou s prioritou veřejné dopravy. Na takovouto ulici budou navazovat atraktivní veřejná prostranství, která dostanou nový význam,“ popsal možnou proměnu lokality Pavel Řihák z Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA).

Reklama

Související témata:

Doporučované