Hlavní obsah

Vstup na 6 moravskoslezských hradů a zámků bude s kartou ODIS za polovinu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé s čipovou kartu ODISkou pro cestování v Integrovaném dopravním systému Moravskoslezského kraje ODIS budou mít v létě vstup na šest krajských hradů a zámků za polovinu.

Článek

Kraj tím chce podpořit turistický ruch v regionu a zároveň cestování hromadnou dopravou. Novinářům to dnes řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Akce S ODISkou na hrad bude trvat od 1. července do 30. září. Týká se hradů Sovinec a Hukvaldy a zámků v Bruntále, Frýdku-Místku, Novém Jičíně a Nové Horce.

„Rádi bychom povzbudili turistiku v našem regionu, protože region má, co nabídnout. Je to také povzbuzení pro to, aby lidé nejezdili jenom soukromými auty, individuální dopravou, ale používali veřejnou dopravu,“ uvedl Curylo. „Je to pilotní projekt, který se bude vyhodnocovat a možná v budoucnu ho budeme rozšiřovat třeba i o městské i soukromé památky,“ dodal. Už letos se do projektu zapojil také areál Skalka family park ve Vřesině u Ostravy, kde mohou držitelé ODISek získat na vstupném patnáctiprocentní slevu.

Padesátiprocentní slevu mohou majitelé ODISek uplatnit při nákupu vstupenek pouze přímo u pokladen hradů a zámků. Při nákupu přes internet ji využít nelze. „ODISka musí být personifikovaná, protože máme i jiné, nepersonifikované. Personifikovanou ODISkou rozumíme ODISku, která je na jméno, je tam i podobenka,“ řekl jednatel společností KODIS, která v kraji řídí systém hromadné dopravy, Aleš Stejskal.

Karet ODISek je řada různých druhů podle toho, jak je v minulosti vydávali jednotliví dopravci. „Důležitá je jejich platnost, která je uvedena na zadní straně. Není podstatné, jestli je na ODISce nahraná dlouhodobá časová jízdenka, nebo elektronické peníze,“ doplnil Stejskal.

V současné době je podle něj vydáno přes 500 000 ODISek. „Většina lidí je používá jako nosič dlouhodobé časové jízdenky, ale je i řada těch, kteří na nich mají nahranou pouze elektronickou peněženku a jezdí na jednotlivé jízdné,“ řekl Stejskal.

Reklama

Doporučované