Hlavní obsah

Žáci bohumínské školy si vyzkouší prezidentské volby

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Benešova základní škola v Bohumíně na Karvinsku chystá na pátek projekt Prezidentské volby. Žáci pátých až devátých tříd si díky němu budou moci nanečisto vyzkoušet prezidentské volby.

Článek

Budou se moci vžít do role kandidátů, naučí se tvořit rozpočet kampaně, volební program a vyzkouší si i hlasování. Vyvrcholením projektu ve škole pak bude inaugurace nové hlavy státu, jak o ní žáci v hlasování rozhodli. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

Projekt je variantou na Studentské volby, které se v prosinci loňského roku uskutečnily ve více než 500 středních školách po celé České republice. „Jejich podobu jsme si uzpůsobili našim potřebám. Dlouhodobě se věnujeme čtenářské a finanční gramotnosti žáků, proto tyto dovednosti chceme posílit i v rámci volebního dne. Žáky chceme aktivně zapojit do všech rolí, které volby přináší. Na jeden den se stanou prezidentskými kandidáty, členy komisí, voliči. Projekt se bude úzce prolínat s realitou. Záměrně jsme pro něj vybrali termín 13. ledna, kdy probíhá první kolo skutečných prezidentských voleb,“ uvedla ředitelka základní školy Barbora Bolcarovičová.

Na úvod projektu budou žáci s pedagogy diskutovat o tom, jak vypadá ideální prezident, jaké jsou jeho pravomoci a povinnosti. Následně se seznámí s volebními programy jednotlivých kandidátů a zkusí si vypracovat svůj vlastní. „Čeká je i tvorba rozpočtu prezidentské kampaně. Z pohledu voliče se dozví, co musí občan splňovat, aby mohl k volbám jít a dát hlas svému kandidátovi. Vyzkouší si vytvořit platný občanský průkaz. Pak už bude probíhat samotná volba hlavy státu. V závěru máme naplánováno vyhodnocení a seznámení s výsledky,“ doplnila ředitelka školy.

Projekt se promítne ještě do následujícího pracovního týdne, kdy už budou známé výsledky prvního kola. „Porovnáme si preference našich žáků a reálných voličů. Tečku za volbami obstará inaugurace zvoleného prezidenta, kdy se žáci stanou účastníky této ceremonie,“ řekla Bolcarovičová.

Podle ní je hlavním cílem projektu vzbudit u žáků zájem o veřejné děti i osobu prezidenta. „Ještě nemají volební právo, ale to se za pár let změní. Už v této chvíli je proto třeba naučit je vyhledávat si informace, ověřovat zdroje a přemýšlet o souvislostech. Chceme jim vytvořit dostatečný prostor pro výměnu postojů a názorů s tím, že by měli být schopni si je obhájit,“ doplnila Bolcarovičová.

Reklama

Doporučované