Hlavní obsah

Divadlo na cucky uvede premiéru Masaryk(ová), připomene osudy první dámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucké Divadlo na cucky uvede příští týden v premiéře novou inscenaci Masaryk(ová), která se inspirovala příběhem první dámy Československa Charlotty Garrigue-Masarykové, od jejíhož úmrtí letos uplynulo sto let.

Článek

Autentický materiál pro vznik hry sbírali její tvůrci přímo v jejím rodišti v New Yorku, kde se také setkali s její pravnučkou. Premiéra inscenace, která bude pro divadlo první v této sezoně, je naplánována na výročí vzniku Československa. ČTK o tom informoval mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda.

Inscenace se chce podle jejích tvůrců nejen ohlédnout za životním příběhem manželky prvního československého prezidenta, ale zároveň také připomenout její myšlenky a přínos, který měla pro právě vznikající samostatný stát. „Myšlenky Charlotte Garrigue Masaryk jsou nadčasové i progresivní. Říká se, že její manžel byl feminista. Nejspíše i díky ní,“ uvedla režisérka inscenace a umělecká šéfka Divadla na cucky Silvia Vollmann. „Charlotte měla vliv na uzákonění volebního práva ženám v roce 1919 a také jejím přičiněním byly Ústavou Československé republiky vyloučeny výsady pohlaví, rodu a povolání,“ doplnila.

Během příprav nového titulu se inscenační tým vydal z Olomouce do New Yorku, kde navštívil rodiště Charlotte Garrigue Masarykové a sbíral autentický videomateriál. Ten bude součástí výsledného monodramatu s prvky dokumentárního divadla, uvedli tvůrci inscenace. „Díky rezidenci jsme se mohli setkat osobně s paní Charlotte Kotík, pravnučkou prezidentského páru. Žije v New Yorku už od 70. let a věnuje se kurátorské činnosti. Bydlí přímo v Brooklynu, odkud pocházela i její prababička, po které zdědila křestní jméno,“ uvedla Milada Vyhnálková, která se zhostí role v této one woman show.

Podle herečky byl rozhovor s přímou potomkyní Masarykových pro vznik jevištního tvaru zcela zásadní. „Dozvěděla jsem se, že zásluha C. G. Masaryk na vzniku Československa je daleko větší, než se jí vůbec přiznává. Jestliže zákon říká, že se T. G. Masaryk zasloužil o stát, tak stejně tak se o něj zasloužila i C. G. Masaryk. Zároveň stačilo krátké setkání, abych zjistila, že paní Charlotte Kotík v sobě nese hodnoty své prababičky,“ uzavřela Vyhnálková.

Divadlo na cucky letos zahájilo sedmou sezonu na olomouckém Dolním náměstí, ve městě působí dvacet let. V září o sobě dalo vědět hned několika prestižními oceněními - Cenu Thálie pro činoherce do 33 let získal Viktor Kuzník, který v hraje v inscenaci Vstup zakázán, v nominacích se pak objevila i jména dalších dvou herců působících na zdejší scéně - Táni Malíkové a Marka Kristiána Hochmana, uvedl mluvčí divadla. Inscenací Masaryk(ová) navazuje divadlo na jednu ze svých dramaturgických linek, reflektujících důležité historické události a osobnosti. V minulosti takto vznikly například inscenace Opletal, inscenace 1993 pojící se k rozpadu Československa a Opuštěná společnost, která byla divadelní koláží z textů knihy šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho.

Reklama

Související témata:

Doporučované