Hlavní obsah

Klinický psycholog a autor textů přetavil své zkušenosti do románové prvotiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucký klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý vydal svou prvotinu, přetavil do ní i své zkušenosti z klinické praxe. Satirický román s názvem Všechno se v dobré obrátí reflektuje také blížící se 30. výročí rozpadu ČSFR.

Článek

„Kniha konfrontuje současnou realitu a představy před 30 lety o tom, jak se změní naše republika, její kultura a co přinesou informační technologie,“ řekl ČTK Adam Suchý, který je jako autor podepsán již pod oceňovanou poezií, ale i pod texty písní pro řadu známých zpěváků včetně Karla Gotta.

První poznámky k románu si autor zapisoval již před více než 15 lety. Zrod knihy byl podle něj zdlouhavý, román podle něj zpočátku vznikal dlouhé roky tempem jedna stránka za měsíc. „Pořád bylo něco důležitější, než mi došlo, že toto je důležité pro mě. Myslím, že čas tomu ve výsledku prospěl,“ uvedl Suchý.

Román začíná pár dní před silvestrovskou půlnocí a jeho hlavní postavou je mladý sebestředný novinář Daniel, který vyráží s jedním z prvních československých zájezdů na ostrov Tenerife. Pro magazín má napsat nenápadně pochvalnou reportáž o zdejších plážích a hotelech. Materiálů však zde najde mnohem více a postupná změna pohledu na okolní svět i na sebe samotného nakonec změní i jeho životní směr.

Román s podtitulem To nejlepší z devadesátek podle autora nechává čtenáře nahlédnout také do divokých principů žurnalistiky v 90. letech. Postavy vykreslil díky letité zkušenosti klinického psychologa a psychoterapeuta. „Líbí se mi zachycovat lidské slabůstky a nedokonalosti, ale nahlížet na ně s laskavostí. A konfrontovat představy s realitou a upozorňovat na skutečnost, že jediné, co o tomto světě víme, je to, jak se nám jeví. Troufale věřím, že díky své profesi jsem nestvořil placaté figurky, ale plastické charaktery, které mohou obživnout a vyvíjet se,“ uvedl autor románu.

Ačkoliv jde o jeho první román, literární ocenění sbíral Adam Suchý, který se mimo jiné zasadil loni o připojení České republiky ke Globální psychologické alianci GPA, již dříve. Například v roce 1993 byl nominován na Cenu Jiřího Ortena za básnickou sbírku Fifolení, ocenění sklidilo i několik jeho povídek. Je také textařem písní pro skupinu Maya, ale i Helenu Vondráčkovu, Terezu Kerndlovou a Laďu Kerndla. Je také autorem písně Ženy, které nemůžeme mít pro Karla Gotta. Psal i pro skupinu 05 a Radeček.

Reklama

Související témata:

Doporučované