Hlavní obsah

Olomoučtí vozíčkáři chystají třídenní sbírku Zasukované tkaničky, už podvacáté

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoučtí vozíčkáři chystají v druhé polovině září třídenní sbírku s názvem Zasukované tkaničky. Nákupem zauzlených barevných tkaniček, které jsou symbolem sbírky, mohou lidé podpořit speciální služby pro tělesně postižené.

Článek

Letošní ročník je symbolický, jde o dvacátý v pořadí a pořadatelé chystají pro Olomoučany bohatý kulturní program. ČTK to řekl Milan Papežík ze Spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Letošní výtěžek stejně jako ten loňský, který vynesl téměř 180 000 korun, půjde na nákup speciálního automobilu.

„Finanční situace nejen u nás v Trendu, ale ve všech neziskových organizacích je tento rok přímo kritická. Chybí peníze na dofinancování poskytovaných služeb a my stále věříme, že zvládneme zachovat jejich plnou hodnotu a kvalitu,“ vyzval k zapojení široké veřejnosti ředitel Spolku Tomáš Zrnka. Výtěžek sbírky v předchozích letech pomohl například k financování kompenzačních pomůcek a invalidních vozíků. Míří také na osobní asistenci.

Sbírka se uskuteční 21. až 23. září. Neoficiálně však startuje již o den dříve, kdy ji na Olodvorku zahájí autorským čtením spisovatel Jaroslav Irovský. Součástí večera bude také akustické vystoupení dvou členů kapely Premier. „Ve středu 21. září zaplaví ulice Olomouce desítky dobrovolníků, žáků škol a vozíčkářů, kteří budou veřejnosti rozdávat pár zasukovaných tkaniček. Ty jsou už po dvě desetiletí symbolem celostátní sbírky,“ doplnil Papežík.

Sbírku podpořila v Olomouci i řada umělců, na Horním náměstí ji doprovodí koncerty. Ve středu 21. září vystoupí umělci jako nevidomý zpěvák Radek Žalud, kapela The Shookies či zpěvačka Mucha. Hlavní hvězdou středečního programu bude legendární kapela Reflexy, která v příštím roce oslaví 30 let na hudební scéně. Ve čtvrtek 22. září se diváci mohou těšit na zpěvačku Terez Wrau či kapelu Minami, vystoupí také kapela Divokej Bill, která se do Olomouce vrací po dvou letech.

V pátek 23. září se poslední část programu přesune do Olodvorku, kde se představí zatím nejmladší účinkující v historii benefičních koncertů pro Trend vozíčkářů, čtrnáctiletý Ondřej Crhák, který nadchl publikum během červnového festivalu buskerů v ulicích Olomouce, doplnil Papežík. Celý program zakončí několik mladých umělců s jejich Slam Poetry.

Sbírka Zasukované tkaničky se dříve konala ve dvou etapách; první dvoudenní na jaře a jednodenní na podzim. Loni v dubnu kvůli pandemii covidu však pořadatelé jarní etapu zrušili a sbírku přesunuli na září. Vstupné na koncerty je dobrovolné. Návštěvníci benefičních koncertů mohou přispět do kasičky na stánku Trendu vozíčkářů, zakoupením zasukovaných tkaniček od dobrovolníků či odesláním dárcovské SMS. Nově bude platba za tkaničky možná také kartou přes terminál. Více informací je na www.tkanicka.cz.

Reklama

Doporučované