Hlavní obsah

Na hradě Bouzově se letos rozezní hradní varhany, píšťaly jsou k adopci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V kapli hradu Bouzova na Olomoucku by se ještě letos po dlouhé době měly rozeznít tamní varhany. Nástroj, který nebyl funkční po desetiletí, nyní odborníci rozsáhle opravují.

Článek

Přispět na rekonstrukci mohli lidé ve veřejné sbírce a nově také prostřednictvím adopce jednotlivých píšťal, řekla ČTK kastelánka hradu Zuzana Šulcová. Na rekonstrukci varhan bylo dosud vybráno zhruba 200.000 korun, které budou využity na opravy hracího stroje a varhanní skříně, celá rekonstrukce však vyjde na více než dva miliony korun.

„Varhany jsou již u restaurátora. Na jejich opravu vybíráme na hradě do kasiček, lidé mohou také přispívat na transparentní účet, který vede obec Bouzov. Naši příznivci nám dali podnět k adresné adopci některých píšťal. Píšťaly varhan si tak již adoptovali například naši průvodci, ale i příznivci, myslíme si, že tento adresný způsob vzbudí zájem,“ doplnila kastelánka. Seznam dárců bude uložen v pamětní schránce přímo ve varhanách a vypálen na zlaté CD, které rovněž bude součástí schránky, doplnili zástupci hradu.

Varhany pocházejí z hradní kaple na druhém nádvoří, funkční dosud nebyly. „Jde o poměrně unikátní nástroj uničovské firmy, která těchto nástrojů nepostavila mnoho a také se jich mnoho nezachovalo. Nástroj byl už v minulosti poničen, podepsal se na nich dřevokazný hmyz, navíc při základní údržbě jsme zjistili, že některé píšťaly byly polámané a zničené. Podepsal se na nich takto někdo v minulosti, zřejmě za války,“ doplnila kastelánka.

Na první zvuk varhan tak na bouzovském hradě s napětím čekají. „Pokud se nic nezkomplikuje, počítáme, že na konci letošní návštěvnické sezony už by měly varhany hrát. V plánu máme koncert, vernisáž a předvedení stroje včetně prezentace, která ukáže, co se se strojem dělo a v jakém byl stavu,“ dodala Šulcová.

Formou adopce píšťal vyhlásily sbírky na opravu svých nástrojů i některé kostely v Olomouckém kraji. Touto cestou přispívají lidé třeba na opravu cenných varhan z kostela svatého Vavřince v Sobotíně na Šumpersku, ale i na vzácné Englerovy varhany z olomouckého kostela svatého Mořice. Tyto varhany, které jsou největším hudebním nástrojem svého druhu v Česku a řadí se mezi nejmohutnější varhany v celé střední Evropě, tvoří 7884 píšťal a podle informací na stránkách kostela jsou již téměř všechny píšťaly od vyhlášení sbírky loni v květnu adoptovány.

Letos v lednu byla tato sbírka vyhlášena také na varhany z kostela v Rapotíně na Šumpersku, které pocházejí z krnovské firmy bratří Riegerů.

Reklama

Doporučované