Hlavní obsah

Prostory Galerie Caesar obsadila tvorba graffiti a digitálního tvůrce Pausera

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostory olomoucké Galerie Caesar obsadil ode dneška český malíř, designér, graffiti a digitální tvůrce Tomáš Junker, tvořící pod uměleckým jménem Pauser.

Článek

Na výstavě v jedné z nejstarších olomouckých galerií současného umění představuje svou nejnovější tvorbu. Kromě tradičních formátů, jako jsou malby na plátně a užité umění, má olomoucké publikum možnost poprvé spatřit výstavu digitálního formátu NFT, což je druh kryptoměny. ČTK to řekla kurátorka výstavy Barbora Křížová. Expozice bude otevřena do konce září.

„Aktuální výstava nazvaná Call to Action odkazuje na rychlost a neustálý finanční tok současného světa. Call to Action (CTA) je marketingový termín, který vyzývá uživatele k určité akci, například k nákupu. Pauser se ve své výstavě staví do role pokušitele, který vyzývá diváky k akci. Návštěva galerie a účast ve světě digitální reality jsou jen některými z kroků, které umělec divákům navrhuje,“ uvedla kurátorka.

Výstavní prostor je podle kurátorky přetvořen do takzvaného Pauser univerza - tři části výstavy reflektují tři základní přístupy v umělcově tvorbě. „Malba na plátno, užité umění a NFT společně s aplikováním rozšířené reality jsou základními stavebními kameny scénografické koncepce, která prostupuje výstavním prostorem. Návštěva galerie slibuje podmanivé zkoumání umění a interaktivních zážitků,“ láká k návštěvě výstavy její kurátorka.

Pro Pausera je materiál a (i)materialita současného světa důležitým zdrojem inspirace. Jeho obrazy na plátně často reflektují rychlost konzumního světa a vybízejí k úvaze nad potřebou osvobození se od hmotného světa.

Jeho práce se zaměřuje i na vyobrazování městského prostředí z pozice streetartového umělce. „Nesnažím se uměleckému dílu násilím vnutit vyšší význam. Nechávám tomu volný průběh, pokud mě něco momentálně trápí, přidám to do obrazu. Nebo naopak, rád si z některých věcí dělám legraci,“ uvedl k tomu umělec.

Pauser v minulosti vystavoval krom jiného ve Francii, Arménii, Velké Británii nebo Německu. Je spoluzakladatelem olomouckého Street Art Festivalu, na který každoročně míří jeho kolegové z celého světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované