Hlavní obsah

Šumperk se chystá obnovit Českou mši vánoční, zve zpěváky i hudebníky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Šumperku by se měla letos po několikaleté koronavirové pauze znovu obnovit tradice slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, které se v minulých letech zhostili zpěváci a hudebníci z řad místních obyvatel.

Článek

Jednorázový vánoční sbor čítá až osm desítek lidí a orchestr, zapojit se do něj může každý s hudebním nadáním. Koncert je plánován v klášterním kostele na Boží hod vánoční, tedy 25. prosince, řekl dnes ČTK organizátor akce Roman Janků.

Mše má ve městě zhruba patnáctiletou tradici, poslední tři roky ji přerušila pandemie covidu-19. Podle pořadatele jde ve městě o určitou sousedskou pospolitost. „Lidé se o Vánocích vždy rádi scházejí, Rybovka patří k české tradici. A o to je to příjemnější, že to bude právě bez těch profesionálů, i sólisty budeme mít z řad našich dobrovolníků, i když to třeba budou učitelé na základních uměleckých školách,“ uvedl Janků, který se ujal dirigentské taktovky vznikajícího tělesa.

Do Šumperského vánočního sboru poptávají pořadatelé zpěváky i hudebníky. „Můžeme zpívat i s 20 zpěváky, ale většinou jich tam bývá mezi 40 až 80, záleží na tom, jaká sestava se sejde. Zpěváci jsou napříč generacemi. Kromě zpěváků dáváme dohromady také orchestr,“ doplnil Janků. Z hudebníků mají organizátoři zájem o všechny nástroje. „Máme smyčcový základ, který se této akce účastnil pravidelně. Ale čím více lidí se přihlásí, tím větší legrace to pro nás pro všechny může být a tím zajímavější ten výsledek bude,“ doplnil Janků.

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil tehdejší dirigent Scholy od sv. Jana Křtitele v Šumperku, dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního špičkového dětského sboru Motýli Šumperk, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci. Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Prievidzi. Taktovku nyní převzal Roman Janků, organizátor cyklů koncertů klasické hudby Klášterní hudební slavnosti a Klasika Viva.

Zpěváci a hudebníci se mohou hlásit na e-mail rybovka21@seznam.cz. Pořadatelé uvítají zároveň informace o tom, do jakého hlasu se ve smíšeném sboru zařadí, případně na jaký nástroj hrají a zda potřebují notový materiál.

Reklama

Doporučované