Hlavní obsah

UP zvažuje přesun části výuky do letních měsíců i efektivnější využití prostor

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Částečné přesunutí výuky do letních měsíců či účelné využívání výukových prostor jsou zahrnuty v úsporných variantách, které zvažuje v souvislosti s rapidním nárůstem cen energií Univerzita Palackého (UP) v Olomouci.

Článek

Univerzita spravuje 66 objektů zahrnující historické i moderní nemovitosti, nároky na energie jsou v nich odlišné. Nárůst cen plynu a elektřiny zatím UP nepociťuje vzhledem k fixaci cen do konce letošního roku, řešit je však bude od ledna příštího roku. Úspory hledá i univerzitní institut CATRIN.

Přímo o návratu distanční výuky vedení UP zatím nemluví. „O variantách se v tuto chvíli jedná, jednou z nich je i alespoň částečné přesunutí výuky do letních měsíců. Dále pak maximální využití učeben tak, aby došlo ke kumulaci výuky do menšího počtu dnů. Je důležité vzít v úvahu i fakt, že na univerzitě máme mnoho vysoce sofistikovaných vědecko-výzkumných pracovišť, kde není možné provoz zásadněji omezit i s ohledem na charakter využívaného přístrojového vybavení,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant. Poukázal na to, že odstávka těchto technologií by ve finále stála mnohem více.

Otázku cen řeší podle něj univerzita centrálně, ale i na jednotlivých fakultách, které mají svá specifika s ohledem na jejich zaměření a provozní možnosti. „Určitě se chystáme vyzvat naše studenty, ale i zaměstnance UP, aby nám pomohli složité období zvládnout vlastním odpovědným přístupem, rádi bychom je motivovali k úspornému chování. Nepředpokládáme v tuto chvíli, že by byl například nařízený povinný home office, neboť bychom tím přenášeli tíhu zdražování přímo na zaměstnance. Spíše se zaměříme na účelné využívání zejména výukových prostor,“ míní Havrlant.

Univerzita má podle něj ceny energií smluvně vyjednané do konce kalendářního roku, o dalším období se nyní chystá jednat krizový energetický management. „Pokud vejde v platnost nějaké nařízení vlády, budeme nuceni se jím řídit, ale v opačném případě budeme mít snahu zajistit studentům i zaměstnancům přijatelný teplotní komfort. Dosud jsme v topné sezoně udržovali teplotu v kancelářích a učebnách okolo 21 stupňů Celsia tak, abychom zároveň vyhověli i aktuálním požadavkům hygieny,“ dodal mluvčí UP.

Úspory se snaží najít také univerzitní vysokoškolský institut CATRIN. Jednou z cest je podle jeho zástupců mírná změna teplotního režimu v pracovních prostorách a omezení činností, které nejsou nezbytné. „V blízké době plánujeme obnovu technologie superpočítače používaného pro náš výzkum za novou s výrazně nižší spotřebou elektrické energie při stejném respektive vyšším výpočetním výkonu,“ řekl ČTK tajemník Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií - CATRIN UP Dalibor Jančík. Institut uvažuje i o zapojení do výzvy ministerstva průmyslu z operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, který je mimo jiné zaměřený na podporu energeticky úsporných řešení.

Reklama

Související témata:

Doporučované