Hlavní obsah

V olomoucké arcidiecézi vrcholí přípravy na tříkrálovou koledu. Začne v lednu

Foto: web trikralovasbirka.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V olomoucké arcidiecézi vrcholí přípravy na tradiční Tříkrálovou sbírku. Dobrovolníci pečetí poslední kasičky a chystají sbírkový materiál.

Článek

Slavnostní požehnání koledníkům je naplánováno na 30. prosince v katedrále svatého Václava, informovali ČTK zástupci olomoucké charity. Největší dobrovolnická akce v České republice má své kořeny právě v olomoucké arcidiecézi, v její působnosti se také vybere nejvíce peněz. Tříkrálová sbírka potrvá od 1. do 15. ledna 2023.

Například v olomoucké charitě začínají připravovat tříkrálové kasičky již od léta, a to při takzvaných dobrostředách, dobrovolnických středách. Kromě kasiček se chystá i výbava pro koledníky včetně korunek a kříd. Koledníci budou mít k dispozici také nálepky, které budou lepit nad dveře. „Nesmí chybět dárečky pro dárce v podobě tradičních malých kalendářů a tříkrálových cukříků a také dárky pro naše koledníčky. Pro ty máme připravené sportovní barevné nákrčníky a klíčenky,“ uvedla koordinátorka sbírky pro město Olomouc Dagmar Hubená. Tříkrálovou výbavu budou koordinátoři rozvážet do 30. prosince, odhadovaný počet kasiček pro blížící se sbírku je jen v oblasti olomoucké charity 444 kusů, loni to bylo 403 pokladniček.

Kromě tradiční koledy připravuje charita i neputovní, takzvané statické kasičky, které budou umístěné na veřejných místech. „Vzhledem k tomu, že v minulých dvou letech neproběhla fyzická koleda tradičním způsobem, byly statické kasičky zcela zásadní. Navázali jsme spolupráci s prodejnami a firmami a pokračujeme v tom i letos,“ dodala Hubená. Letos bylo na území Olomouce umístěno 27 kasiček v prodejnách a pět ve firmách a kostelích. Charita se zároveň obrací na veřejnost s prosbou o pomoc s dalším umístěním tříkrálových kasiček v Olomouci a okolí. Pro Tříkrálovou sbírku 2023 je připravena rovněž on-line koleda, která běží celoročně.

Koledníci vyšli v olomoucké arcidiecézi do ulic poprvé v roce 2000, poté se sbírka rozšířila i do ostatních částí země a stala se největší sbírkovou akcí charity v ČR. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Letošní ročník vynesl v olomoucké arcidiecézi zhruba 32 milionů korun, koledníci měli k dispozici 5506 kasiček. Štědrost lidí se tak vyrovnala dosavadnímu rekordu před pandemií, který organizátoři zaznamenali v lednu roku 2020.

V olomouckém děkanátu věnovali lidé na pomoc potřebným v letošní lednové sbírce více než dva miliony. Charita Olomouc věnovala výtěžek na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a na vytvoření zázemí sociálních služeb věnujícím se lidem s duševním onemocněním. V roce 2023 podpoří z Tříkrálové sbírky vybudování čtyř malometrážních bytů a chráněných dílen včetně zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku.

Reklama

Doporučované