Hlavní obsah

V Přerově začala stavba cyklostezky, vznikne u vytížené obchodní zóny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Přerově se od tohoto týdne pustili stavebníci do stavby nové cyklostezky. Trasa bude vznikat ve čtyřech etapách a v konečné fázi má propojit ulici Velká Dlážka s přerovskou místní částí Lýsky.

Článek

Cyklostezka bude u obchodní zóny, jak sdělili ČTK zástupci radnice. Stavba potrvá zhruba půl roku, náklady jsou 4,4 milionu korun. Větší část by mohly pokrýt dotace.

Stezka povede podél silnice I/47 ve směru od okružní křižovatky na Velké Dlážce na Lýsky. „Stezka má zlepšit bezpečnost chodců i cyklistů v této okrajové části města, která je díky obchodní zóně značně vytížená,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO). Podle náměstka pro dopravu Tomáše Navrátila (ANO) bude trasa navazovat na již vybudované cyklostezky kolem průtahu městem v Lipnické ulici a na cyklostezku Velká Dlážka – Předmostí.

Nová stezka se bude stavět ve čtyřech etapách, stavebníci se nyní pustili do první a třetí etapy. První z nich v délce téměř 200 metrů a o šířce tří metrů vznikne napojením stezky na současnou stezku pro chodce a cyklisty u Lidlu. Třetí etapa, dlouhá 203 metrů, povede v zeleném pásu podél silnice I/47, v blízkosti areálu Emos. „Stezka je navržena v šířce 2,5 metru a její stavba bude trvat déle, protože součástí je přeložka plynárenského zařízení,“ doplnila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Zbývající dvě etapy, které povedou podél Kauflandu k nové nákupní zóně a ve finále pak budou směřovat od Emosu do místní části Lýsky, se budou v nejbližší době projektovat.

Velkou investici do cyklostezek dokončil Přerov naposledy loni v listopadu, kdy se ve městě otevřel poslední úsek trasy z místní části Předmostí směrem do centra města. Jde o úsek, na který bude navazovat právě nová cyklostezka. Jeho součástí je také tubus pro cyklisty, který je pod železniční tratí. Celá trasa dlouhá 166 metrů vyšla včetně tubusu zhruba na 29 milionů korun. Cyklisté se po ní dostanou pohodlně z Předmostí přes Velkou Dlážku směrem do centra města, kde se mohou napojit rovněž na loni dokončenou cyklostezku v Palackého ulici.

Reklama

Doporučované