Hlavní obsah

Dvě muzea na Chrudimsku oslaví společně 50 let existence

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum loutkářských kultur Chrudim a Muzeum v přírodě Vysočina Hlinsko se spojily ke společným oslavám výročí 50 let od vzniku obou institucí. Hlavní část programu se uskuteční 2. července v Chrudimi i skanzenu Betlém v Hlinsku.

Článek

Chrudimské oslavy zahrnují novou výstavu, křest publikace o historii muzea i celodenní festivalový program po celém městě, jenž by měl přilákat nejen turisty, ale i místní obyvatele, kteří do muzea moc nechodí, řekla na společné tiskové konferenci obou institucí ředitelka loutkářského muzea Simona Chalupová.

„Je to dobrá příležitost, jak říct místní veřejnosti, že je dobré do muzea občas zajít, protože se určitým způsobem proměňuje. Není stále stejné, zážitek který měli kdysi, bude úplně jiný. Je to úmysl nedělat oslavu pro V.I.P. hosty, ale opravdu pro co nejširší veřejnost,“ uvedla Chalupová.

Na výstavě nazvané Všechno nejlepší uvidí lidé dvě stovky loutek různé provenience, typů a velikostí, včetně exponátů, které nebyly nikdy vystaveny. Publikace o historii loutkářského muzea, jejímž autorem je vedoucí sbírkového oddělení Richard Matula, přináší podrobné informace o vzniku instituce a její další existenci. Na rozdíl od dobového narativu v 70. a 80. letech minulého století se na vlastní historii dívá objektivně a nevyhýbá se ani kritickému pohledu na skutečné okolnosti vzniku muzea, například na nucené znárodnění budovy, kde sídlí. Festivalový program v ulicích města počítá s loutkovými představeními, hudbou, dílnami pro děti, zapojí se i místní podniky. Loutkářské muzeum má pro akce také nové logo s číslicí 50, ve výlohách asi dvacítky obchodů ve městě spolu s ním umístilo loutky ze sbírek.

Slavnostní program ve skanzenu Betlém v Hlinsku se bude odehrávat mezi roubenými chalupami. K vidění budou lidoví řemeslníci, folklorní soubory a také dokumentární filmy z archivu muzea. Otevře se nová výstava Krásná práce, již dříve byla k výročí připravena expozice Půl století s námi. Ve druhé polovině roku se chystá Muzeum v přírodě Vysočina vydat publikaci o své historii, podobně jako loutkářské muzeum s kritickým přístupem.

Obě muzea mají společný nejen rok vzniku, ale i zaměření na lidovou tvorbu a umělecká řemesla, pojí je také zápis na seznam UNESCO, kam patří tradice masopustní obchůzky na Hlinecku i české a slovenské loutkářství. Podle Chalupové si nekonkurují, pro turisty se vzájemně doplňují. „Můžete strávit hezký výlet tím, že ráno přijedete k nám, potom si dáte dobrý oběd a celé odpoledne můžete běhat v přírodě ve skanzenu na Veselém Kopci,“ míní Chalupová.

Reklama

Související témata:

Doporučované