Hlavní obsah

Silničáři chystají v Pardubickém kraji opravy silnic i tunelu Hřebeč

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Opravovat se budou státní i krajské komunikace, v některých případech to bude znamenat i objížďky. Přibýt by měl na konci roku další úsek dálnice D35.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce začátkem března zahájit na frekventované silnici I/35 opravu Hřebečského tunelu u Moravské Třebové na Svitavsku. Zavřený bude do konce října, uvedla Petra Drkulová z pardubické správy ŘSD. Objízdná trasa povede po původní staré silnici. Opravy čekají také úseky silnic I/11 přes Suchý Vrch, I/35 v Moravské Třebové a Linharticích, kde je nutná sanace skalního zářezu, I/36 na mostu v Pardubicích a U Marka nebo propustek na silnici I/43 v Opatově.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje ještě definitivní plán na letošek schválený nemá. S některými opravami ale počítá najisto . „Ve společném zadání s městem se letos bude stavět silnice II/360 v průtahu Litomyšle. Dále po archeologickém průzkumu bude zahájena stavební činnost na obchvatu Dašic a Rokytna,“ uvedl ředitel krajských silničářů Miroslav Němec.

Podle něj je připraveno několik desítek staveb. Jednou z největších je rekonstrukce ulice Bratří Čapků na silnici III/298 z Holic na Horní Ředice na Pardubicku s cenou přes 80 milionů korun. „Stavba se bude soutěžit společně s městem, protože budou upravovány chodníky a infrastruktura,“ uvedl Němec. Zlepší se také stav silnice II/312 z Českých Libchav po křižovatku Rozsocha na Orlickoústecku.

Chystané opravy už zveřejnil také Pardubický kraj. „K největším dopravním stavbám, na kterých se letos bude pracovat, patří například rekonstrukce silnice II/35724 Borová - Oldříš II. etapa, propojení silnice D35 na I/35 Rokytno - Býšť a napojení silnice II/322 na D35 MÚK Dašice. Z evropských projektů to jsou modernizace silnic II/315 Ústí nad Orlicí – Skuhrov, II/322 Kojice, II/362 Polička – Jedlová, II/366 Pohledy – Křenov a Pohledy – Křižovatka s I/43,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS), který má na starosti dopravu. Dokončit by se měla také oprava silnice II/315 mezi Hrádkem a Ústím nad Orlicí.

Koncem roku by mělo ŘSD otevřít druhý úsek dálnice D35 Časy - Ostrov. Naváže na úsek Opatovice nad Labem - Ostrov, který byl zprovozněn vloni v prosinci.

Reklama

Doporučované