Hlavní obsah

Třemošnice chystá změnu územního plánu, aby průmyslová zóna dál nerostla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Třemošnice připraví změny územního plánu, aby splnila závazek z loňského referenda, že se nebude rozšiřovat průmyslová zóna. Lokalitu v zóně má město podle hlasování obyvatel změnit na oblast pro bytovou výstavbu.

Článek

Loni v říjnu obyvatelé Třemošnice odmítli plány Kovolisu Hedvikov, která plánovala v areálu rozšířit výrobu. Obyvatelé se raději vyslovili pro bytovou výstavbu. Od roku 1999 je území v zóně určené pro průmysl, ale později podél hlavní silnice na druhé straně vznikly rodinné domy. Kovolis v průmyslové zóně vlastní 45 procent pozemků, město 55 procent. Firma tam chce postavit nový provoz. Vyrábí hliníkové díly pro osobní automobily či kamiony.

Město musí podle starosty naplnit závazek z referenda, že se lokalita změní na rodinnou zástavbu a veřejnou zeleň. „Změna územního plánu je delší proces. Subjekty k němu mohou dávat připomínky, je tam veřejné projednávání. Připomínky se zpracovávají, potom je z toho nějaký výsledek. Předjímat ho nedokážu,“ řekl starosta Miroslav Bubeník (za SNK ED).

Firma Kovolis Hedvikov zaměstnává kolem 900 lidí. Novou halu pro tlakové lití a obrábění firma připravuje přibližně od roku 2015. Pokud by se firmě podařilo nový provoz spustit, postupně se může dostat až na kapacitu 10 tisíc tun ročně. Podle podniku to má být moderní provoz s prvky průmyslu 4.0, to znamená s robotickými pracovišti.

Reklama

Doporučované