Hlavní obsah

Ukrajinským podnikatelům nabízí Pardubický kraj dotace do začátku podnikání

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj podpoří ukrajinské uprchlíky, kteří budou chtít v kraji podnikat. Mohou dostat dotaci až 50 tisíc korun, například na založení živnosti a nákup materiálu.

Článek

„Věříme, že se mezi uprchlíky najdou tací, kteří zde budou chtít podnikat. Proto chceme podpořit nejenom zaměstnance, kteří v našem kraji hledají práci, ale také začínající ukrajinské podnikatele,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Program je určen pro lidi s ukrajinským občanstvím, kteří teprve budou chtít získat živnostenské oprávnění a poté podnikat, ale i pro nové podnikatelské subjekty s ukrajinským vlastníkem. „Dotace do výše až 50 tisíc korun je určena na náklady spojené se získáním živnostenského oprávnění či založením firmy, ale také na náklady spojené se zahájením podnikání,“ řekl Netolický.

Z dotace tak mohou podnikatelé například nakoupit materiál a nářadí, pořídit software nebo webové stránky. Žadatel musí mít vydané dlouhodobé speciální vízum a musí mít zřízen český bankovní učet.

Jednou z povinných příloh pro získání dotace je předložení podnikatelského plánu, ve kterém žadatel stručně popíše zejména předmět svého podnikání, ale také popis nabízených výrobků či služeb, způsob jejich uplatnění na trhu, případně to, jak chce dále své podnikání rozvíjet.

Žádosti lze podávat do 30. června letošního roku. Pardubický kraj navíc nabízí pomoc také při hledání sídla firmy, a to ve spolupráci s Pardubickým podnikatelským inkubátorem (P-PINK).

K dnešní půlnoci se v krajském asistenčním centru v Pardubicích registrovalo a požádalo o vízum 8684 ukrajinských uprchlíků, uvedl mluvčí kraje Dominik Barták.

Reklama

Doporučované