Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí připravuje naučnou stezku po stopách sudetské hranice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Turistický okruh dlouhý asi deset kilometrů nabídne lidem další výletní alternativu a připomene dění v protektorátu, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Článek

„Trasu by bylo možné využívat také pro školská městská i mimoměstská zařízení k výuce. V neposlední řadě by mohla být cílem návštěvníků klubu vojenské historie či zastávkou spojenou s návštěvou Králické pevnostní oblasti v našem okrese,“ uvedli autoři stezky v návrhu.

Na okruhu, který navrhuje osm zastávek, by měly být naučné tabule, odpočívky, případně hraniční patníky, závory, varovné cedule nebo strážnice. Začátek stezky by měl být na hlavním nádraží, konec například u pavilonu ve svahu nad městem.

První cedule by měla připomenout základní informace o tom, kdy Němci zabrali Sudety. Druhý informační panel by se zaměřil na situaci na železnici po mnichovské dohodě, v místě by například mohla být pozorovatelna. Na třetí tabuli si turisté přečtou, za jakých podmínek se mohli pěší a motoristé dostat přes hranice do Sudet a zpátky.

Čtvrté zastavení by popisovalo činnost pohraniční stráže. Na páté zastávce by mohlo být téma náboženské víry v protektorátu, případně informace o židovské komunitě. Šestá tabule by mohla poukázat na kulturní a společenský život. Sedmé místo by popsalo život v odtržené městské části Hylváty. Poslední cedule by se zaměřila na pohraniční opevnění v okrese.

Projekt město vybralo z návrhů pro participativní rozpočet, 300 000 korun, které má na větší projekty, stačit radnici nebude. Město proto hledá vhodné dotace, v úvahu připadají programy česko-polské spolupráce nebo MAS Orlicko.

„Příprava naučné stezky bude pokračovat tak, aby se město mohlo v příštím roce přihlásit do některé z výzev a po obdržení dotace projekt realizovat,“ uvedla radnice.

Reklama

Doporučované