Hlavní obsah

Ve čtvrtek začne v Ústí nad Orlicí přehlídka filmové tvorby České vize

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Roškotovo divadlo a Malou scénu v Ústí nad Orlicí zaplní tento týden filmaři a filmařky z různých míst republiky.

Článek

Od čtvrtka 15. června do neděle 18. června se ve městě koná 70. ročník filmové přehlídky České vize. Soutěžit se bude ve třech festivalových sekcích, uvedla radnice.

Malé vize jsou platformou pro podporu filmové tvorby dětí, mládeže a tvůrčích kolektivů do 19 let. Sekce promítá filmy vybírané ze čtyř nominačních přehlídek. Zkrátka vize jsou uměleckou rezidencí, ve které mohou autoři a autorky vyvíjet vlastní autorské projekty. České vize jsou sekcí prezentující tvorbu autorů od 18 let, filmy se do ní vybírají z pěti postupových přehlídek.

Novinkou letošního ročníku bude gamezone, která vzniká ve spolupráci s festivalem Animánie. Kromě vyzkoušení různých videoher se zájemci budou moci zúčastnit také workshopů zaměřujících se na jejich tvorbu či přednášky animátora Tomáše Kozlíka, který pracoval na projektech jako Mafia 3, Kingdom Come: Deliverance a Red Dead Redemption 2, ale také na filmech Avengers: Endgame, Alita Battle Angel nebo Avatar: The Way of Water. Po setmění bude promítat letní kino u Roškotova divadla kultovní povídkové filmy, třeba Divoké historky, Kafe a cigára či pásmo krátkých filmů Osmičkáři. Podrobný program je zveřejněn na stránkách přehlídky.

Celostátní přehlídka filmové tvorby České vize zastřešuje a rozvíjí dění v oborech filmové výchovy, studentského, nezávislého a amatérského filmu. Usiluje o podporu neprofesionálního filmu ve všech jeho oblastech, snaží se inspirovat pedagogy a lektory pro jejich další práci. Chceme vytvořit prostor pro rozvoj mladých talentů, abychom směřovali jejich pozornost k výrazovým prostředkům filmového umění. „Budujeme prostředí pro výměnu zkušeností napříč generacemi. České vize jsou platformou, na které mohou autoři krátkých filmů konfrontovat svá díla s diváky i odbornými porotami. Kromě projekcí krátkých filmů je podstatnou částí přehlídky odborný program sestávající z rozborových seminářů, dílen, workshopů a mistrovských lekcí,“ uvedli pořadatelé.

Reklama

Doporučované