Hlavní obsah

Nízkopříjmové domácnosti na Plzeňsku mohou od května žádat o dotaci na kotel

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nízkopříjmové domácnosti v Plzeňském kraji mohou od 16. května do konce srpna žádat o dotaci na pořízení ekologického vytápění. Předpokládá se, že ministerstvo životního prostředí pro region vyčlení až kolem 500 milionů korun.

Článek

Pomoc se bude týkat jen lidí s nízkými příjmy, což je velká změna proti dřívějším výzvám. Dotaci lze využít na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel a kotel na biomasu. „Zájemci by si určitě měli zažádat do konce srpna a měli by požádat i ti, kteří nemají úplně jasno o výměně, protože není problém potom od žádosti odstoupit bez penalizace,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN). Podle něj je peněz dost, kraj zatím eviduje „předžádosti“ v celkové výši 156 milionů korun.

Základním kritériem pro přidělení dotace je, aby výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti nepřesáhla za rok 2020 sumu 170 900 korun, tedy 14 242 Kč na osobu měsíčně. Starobní důchodci nebo invalidní důchodci třetího stupně nebudou muset příjmy dokládat.

Maximální výše dotace je stanovena na tepelné čerpadlo 180 tisíc korun (dosud byla 130 tisíc korun), na kotel na biomasu 130 korun, na plynový kondenzační kotel 100 korun. Na výměny provedené od 1. ledna 2021 bude poskytnuta podle Bernarda podpora až 95 procent ze způsobilých výdajů do maximální výše dotace. U plynových kondenzačních kotlů je úhrada způsobilých výdajů garantována pouze v případě, že už byla výměna provedena anebo když má žadatel závaznou objednávku s termíny 1. ledna 2021 až 30. dubna 2022.

„Trendem do budoucna asi bude, že plyn se podporovat nebude. Ale program byl připravován v době, kdy mezinárodní politická situace byla úplně jiná,“ řekl Plíhal. Pokud někdo už uhelný kotel vyměnil za plynový nebo na něj už má objednávku do 30. dubna, tak by podle něj teď bylo nefér říct mu, že už to nejde. „To už bude asi stop stav, i když definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Je to teď v rámci vyjednávání mezi Evropskou komisí a Českou republikou,“ uvedl. Podle Plíhala je rizikem, když si dnes lidé pořídí plynový kotel. My umožňujeme občanům, kteří už si podali předžádost, že si ještě mohou změnit způsob vytápění, uvedl.

Podle Bernarda je škoda, že se podporovaly a stále podporují plynové kotle. „A je i škoda, že když má dnes někdo plynový kotel, i když kondenzační, tak se neumožňuje dát dotace třeba někomu, kdo by si místo něj chtěl dát třeba tepelné čerpadlo místo plynu. Jednáme o tom ve Sněmovně a chceme výjimku od EU, aby se podporovaly i výměny plynových kotlů, protože my teď potřebujeme eliminovat i plyn,“ uvedl poslanec Bernard.

Žádosti jsou přijímány výhradně elektronicky. Více informací je naleznete na stránkách Plzeňského kraje.

Od roku 2016 přišlo do Plzeňského kraje 790 milionů korun na výměnu starých nevyhovujícího kotlů v 7000 domácnostech z tehdy odhadovaných celkem 40 tisíc nevyhovujících lokálních topenišť na tuhá paliva, které si lidé měli vyměnit také kvůli nové legislativě. „Z toho 88 procent dala EU,“ uvedl Bernard. Podle něj 51 procent podpory dosud šlo na tepelná čerpadla, přes 17 procent na kondenzační kotle a necelých 15 procent na kombinaci spalování uhlí a biomasy. Podle šéfa krajského odboru životního prostředí Martina Plíhala je na tom plzeňský region s kvalitou ovzduší relativně dobře. „Hlavními problémy na území jsou lokální topeniště plus doprava. Takže proto je velice důležité vyměnit i ty staré neekologické kotle první a druhé emisní třídy. Nejde jenom o CO2 a polétavý prach, ale hlavně o karcinogenní benzopyren, což je vlastně největší zlo neekologických kotlů,“ řekl. Podle Plíhala zatím celostátně přínos takzvaných kotlíkových dotací vyhodnocený nebyl, ale výměna 7000 kotlů v regionu musí být znát.

Plíhal nevidí problém v tom, že se dnes dlouho čeká na tepelná čerpadla. Lidé si mohou požádat, ale nemusí hned realizovat, řekl. Na dokončení výměny mají dva roky od uzavření smlouvy, které se budou podepisovat nejdříve na podzim. „Takže na ten termín na zákaz (starých) kotlů, který se vláda chystá prodloužit do 1. září 2024, by lidé měli čas,“ uvedla Lucie Hájková z krajského odboru životního prostředí. S prodloužením zatím souhlasila vláda, ale Sněmovna musí schválit novelu zákona o ochraně ovzduší.

Reklama

Související témata:

Doporučované