Hlavní obsah

Plzeňské biskupství koupilo novostavbu domu se stovkou nájemních bytů

Foto: Getty Images

Plzeň (ilustrační foto).

Reklama

Nový bytový dům se stovkou bytů převzalo dnes v nově vznikající obytné rezidenci ve Studentské ulici ve čtvrti Bolevec plzeňské biskupství.

Článek

Šestipodlažní dům s byty o velikosti od 1+kk po 4+kk postavil Metrostav pro Raiffeisen - Leasing, která stavbu financovala. Biskupství dnes podepsalo smlouvu o koupi objektu za víc než 300 milionů korun. Biskupství tak má v současné době v Plzni 340 bytů pro nájemní bydlení a příjem z nich bude do budoucna jedním z hlavních zdrojů financování diecéze, řekl dnes ČTK biskup Tomáš Holub.

V domě bude církev nabízet komerční nájemné za mírně nižší ceny, než je v Plzni průměr pro komerční bydlení. Kromě toho má další byty pro různé skupiny obyvatel. „Budeme zde nabízet komerční nájemné a tím jsme uzavřeli celou škálu nabídek bydlení od bezdomoveckého ubytování v azylovém domě sv. Františka, přes bydlení pro seniory po pomoc lidem, kteří hledají možnost nově začít,“ řekl biskup. Koupi domu zhruba z poloviny uhradilo biskupství z vlastních peněz, na zbytek si vzalo na 15 let úvěr.

Dům ve Studentské ulici je druhou novostavbou, kterou biskupství v Plzni realizovalo na volné ploše. Loni otevřelo dům s 30 byty pro nájemní bydlení seniorů v okrajové části Nová Hospoda. V případě potřeby či zájmu si tam mohou nájemníci za poplatek objednat u charity pomoc s chodem domácnosti a další služby. „Ostatní naše byty jsou spíše v rekonstruovaných domech nebo jsou to novostavby v prolukách. Pro plzeňskou diecézi je to jeden z hlavních zdrojů, jak do budoucna získávat peníze na činnost, která nám je vlastní, to znamená pastorační a charitativní,“ řekl biskup.

S dalším investováním do nájemního bydlení ale podle něj zatím biskupství v nejbližší době nepočítá. „V této době plánovat další investiční výstavbu je dost složité. A také bychom nechtěli, aby v našem portfoliu byla drtivá většina věcí vázaná na nájemní bydlení, takže spíše hledáme investice v dalších oblastech, ať už je to akciový trh nebo hledání v zemědělství či v lesnictví, ale to jsou zatím věci hledání,“ dodal Holub.

Byty ve Studentské ulici mají dobrou dostupnost do centra města. „Některé byty jsou vybavené předzahrádkou, jiné balkonem nebo terasou. Celá stavba je moderní a elegantní, fasádu z vnějšku odlišují výrazné modré prvky. Samozřejmě jsme pamatovali i na dostatek parkovacích míst,“ doplnil Tomáš Gürtler z Raiffeisen - Leasing. Stavba začala v roce 2020, první nájemníci se začnou stěhovat v nejbližších týdnech. Biskupství při hledání nájemců spolupracuje s realitní kanceláří.

Reklama

Doporučované