Hlavní obsah

První plzeňský obvod vytvoří ve svých školkách přes 50 míst pro děti uprchlíků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Více než padesát míst ve školkách může nabídnout rodinám ukrajinských uprchlíků první plzeňský městský obvod Lochotín. Dohodlo se na tom jeho vedení.

Článek

Mimořádným navýšením kapacity ve svých školkách reaguje na válečný konflikt na Ukrajině. I mezi uprchlíky, kteří přišli do Plzně, je řada matek s malými dětmi. Radní lidnatého sídlištního obvodu také rozhodli o tom, že úřad zaměstná 20 uprchlíků na úklidové práce.

"Rodinám zasaženým válkou musíme pomoci, i proto jsme vytvořili dvacet pracovních míst na úklidové a pomocné práce, kde nebude problémem jazyková bariéra. Tato místa bude možné využít i na zkrácený pracovní úvazek, což ocení zejména matky s malými dětmi,“ řekla starostka Helena Řežábová (ODS). Informace o pracovních místech obvod nahlásil na úřad práce a také krajskému krizovému štábu, který v bývalém obchodním domě Prior nedaleko vlakového nádraží zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

První obvod spravuje celkem osm mateřských škol, kam v tomto školním roce chodí zhruba 1250 předškoláků a obvodu se daří pokrýt poptávku pro všechny místní děti starší tří let, které mají na bezplatné předškolní vzdělávání podle zákona nárok. "V případě akutní potřeby je možné přistoupit k navýšení kapacity v těchto zařízeních. A situace, která nastala, je opravdu mimořádná,“ uvedla místostarostka Ilona Jehličková (TOP 09).

Na základně požadavku z magistrátu bude v lochotínském obvodu fungovat ještě služba hlídání dětí uprchlíků. Na 78. mateřské škole v Sokolovské ulici zajistí hlídání pro děti od tří do šesti let, a na 31. základní škole v ulici Elišky Krásnohorské bude hlídání pro děti od šesti do deseti let. Na 78. mateřské škole fungovala obdobná služba už loni při koronavirové pandemii, kdy bylo nutné postarat se o děti, jejichž rodiče pracují v integrovaném záchranném systému. "V této školce navíc působí ukrajinsky hovořící pedagožka, což je v této situaci veliká výhoda,“ dodala Jehličková.

S nabídkou pro ukrajinské děti a matky přišla také plzeňská zoologická zahrada. Nabízí jim vstup za jednu korunu. "Snad jim to pomůže alespoň na chvíli pozapomenout na hrůzy války. Pro vstup do zoo stačí předložit platný cestovní pas nebo občanský průkaz Ukrajiny," uvedla zoo na webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované