Hlavní obsah

Tylovo divadlo uvede jeden z nejslavnějších muzikálů Jesus Christ Superstar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do postapokalyptické doby někdy v blízké budoucnosti zasadili tvůrci z plzeňského Divadla J. K. Tyla děj jednoho z nejznámějších světových muzikálů Jesus Christ Superstar.

Článek

Dílo zpracovávající biblický příběh o posledních sedmi dnech života Ježíše Krista napsali před víc než půlstoletím Andrew Lloyd Weber a Tim Rice a viděly ho miliony diváků po celém světě. Plzeňské divadlo uvede muzikál v režii šéfa muzikálového souboru Lumíra Olšovského a s původním překladem Michaela Prostějovského v premiéře v sobotu. V Česku to bude šesté nastudování díla, podle tvůrců v originální koncepci a zcela odlišné od všech dosavadních tuzemských uvedení.

„Náš Ježíš se odehrává ve zničeném ušmudlaném prostředí, ne v dlouhých bílých řízách, ale tak, jak ho před 50 lety mladí autoři psali, v jaké rozkolísané době. A podobně je rozkolísaná doba současná. Zase se trefujeme do doby, která se málem blíží naší představě úpadku civilizace, kdy bude potřeba zase nějakého vizionáře, chytrého člověka, který přijde s myšlenkou, že když máte srdce, máte ho používat. Takového mesiáše my vyvoláváme,“ řekl Olšovský. Prostějovský připomněl, že Weber a Rice napsali muzikál v podobě rockové opery, když jim bylo jen 20 a 24 let, přesto je dílo nadčasové, aktuální a získává si další a další generace.

Pro podobu inscenace se plzeňští tvůrci neinspirovali v ČR, kde je známé především první uvedení muzikálu v divadle Spirála v roce 1994. „Mnohem více vzhlížíme k zahraničí a opravdu jsme se strašně snažili, aby ta inscenace byla mimořádná,“ řekl Olšovský. Soubor se věnoval nejen nastudování muzikálu, podrobně probíral jeho myšlenku, zabýval se biblí, diskutoval i s plzeňským biskupem Tomášem Holubem.

„Chtěl jsem udělat něco čerstvého, vytvořit televizní dojem, nadchnout i nové diváky, kteří dosud do divadla nechodí. Je tam tolik nového, nové technologie umožní změny scény, chytré svícení, které oddělí jednotlivá prostředí, je tam televizní stěna. A to vše v průmyslovém postapokalyptickém konceptu. Myslím, že jako tým jsme vytvořili kouzlo,“ řekl autor scény Dave Benson.

Prostějovský zmínil, že byť přeložil mnoho muzikálů, Ježíš je jeho první anglický muzikál a dodnes srdeční záležitost. „Ježíš je tady na správném místě. Jsem přesvědčený o tom, že to bude skvělá inscenace, všechny muzikály v Plzni v současné konstelaci souboru překročily má očekávání,“ dodal. O zájmu publika svědčí i fakt, že v předprodeji se prodaly všechny lednové reprízy za osm minut.

Titulní roli Ježíše ztvární členové muzikálového souboru Pavel Klimenda nebo Pavel Režný. „Ježíš je pro mě srdcovka, splnění celoživotního muzikálového snu. Přes 14 let toužím zahrát si tu roli a kdykoliv zazní předehra, mám problém se nerozbrečet,“ řekl Režný. „Ten muzikál má spoustu úrovní postavy. Bylo pro mě hrozně těžké najít si na jevišti vnitřní klid, ale je to nádherný pocit se uvolnit a jen být, nasávat. Moc bych si přál, aby se to diváků dotklo, aby o tom přemýšleli, aby se mohli poznat. Pořád je to aktuální, pořád hledáme nějakého mesiáše, který nás spasí,“ doplnil Klimenda.

Jako Jidáš se představí Lukáš Ondruš nebo Dušan Kraus, jako Maří Magdalénu uvidí diváci Charlotte Režnou nebo Natálii Dvořákovou, roli krále Heroda ztvární bývalý člen činohry Tylova divadla Jan Holík.

Reklama

Doporučované