Hlavní obsah

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech se může stát akreditovaným pracovištěm

Foto: pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech by se mohla stát akreditovaným pracovištěm, které bude přijímat absolventy, z nichž se stanou dětští psychiatři. Při návštěvě Loun to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Článek

Za nešťastné považuje to, že nemocnice sídlí v nájemních prostorech.

V nemocnici, kterou ministerstvo zřizuje, aktuálně podle Válka působí čtyři dětští psychiatři. Vzdělávání dalších na akreditovaných pracovištích by financovalo přímo ministerstvo zdravotnictví. Hradilo by plat absolventů, kteří se připravují na atestaci, a také odměnu školiteli. „Musí to být v souladu se zákonem, musí to být kvalitní příprava absolventů na atestaci,“ řekl Válek. „Byl bych velmi rád, pokud by mohla nemocnice už v příštím roce přijímat absolventy,“ dodal. Obdobná akreditovaná pracoviště by mohlo fungovat podle Válka v případě vzdělávání pediatrů a praktiků.

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech je aktuálně v pronájmu. Válek by byl rád, kdyby byla ve vlastních prostorech. „Aby děti byly v co největším komfortu,“ uvedl. „Budeme se bavit o tom, jaké řešení bude nejlepší. Určitě jsme rádi, že tu tuto nemocnici máme a chceme ji tu udržet,“ uvedl starosta Pavel Janda (TOP 09).

Klasická nemocnice s akutní péčí v Lounech chybí. Funguje tu nemocnice, která poskytuje pouze následnou léčebnou péči a dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči, vlastní ji společnost Agel. Dojezdová vzdálenost do okolních nemocnic v Žatci, Mostě či Slaném je zhruba půl hodiny. „Nevidím důvod, proč tu stavět nemocnici, ale určitě by tu měla být nějaká chirurgická pohotovost, která by fungovala i o víkendech,“ uvedl Válek. „Jednali jsme s Agelem o možné rozvoji léčebné péče. V případě, že dáme dohromady smysluplný koncept s Agelem nebo jinými poskytovateli, ministerstvo provoz takové služby podpoří,“ řekl Janda.

Reklama

Doporučované