Hlavní obsah

Piráti: Prosadíme, aby Praha byla do roku 2025 bez ruského plynu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plánu má napomoci soubor opatření, jako je budování bioplynových stanic, využití tepla z odpadních vod pro vytápění, fotovoltaika nebo energetické úspory ve veřejných budovách.

Článek

Pražští Piráti chtějí v případě úspěchu v podzimních volbách prosadit, aby bylo hlavní město do roku 2025 nezávislé na ruském plynu. Záměr se má podle nich týkat soukromých i veřejných budov.

„Do roku 2025 bychom byli rádi, kdybychom mohli označit Prahu za nezávislou na plynu od ruského režimu,“ řekl předseda pražské organizace Pirátů Daniel Mazur. Současný pražský primátor a člen Pirátů Zdeněk Hřib dodal, že se o to město již v posledních letech snažilo, ale nyní bude potřeba úsilí s ohledem na ruskou agresi na Ukrajině zvýšit.

Napomoci na snížení závislosti na ruském plynu a na fosilních palivech obecně má podle strany například snižování energetické náročnosti veřejných budov a instalace fotovoltaických panelů na jejich střechy. S tím již město na několika střechách začalo, v příštím roce by Piráti rádi do rozpočtu prosadili, aby magistrát dal miliardu korun na dotace městským částem určeným právě na solární panely na střechách škol a školek.

Novinkou má být podle představ Pirátů budování střešních konstrukcí nad parkovišti, které by kromě prostoru pro fotovoltaiku zajistily také zastínění. Na to by strana chtěla dát další miliardu Kč z městského rozpočtu, což by podle Hřiba umožnilo vybudovat panely nad 5000 parkovacími místy.

Z pohledu vytápění má nové zdroje zajistit již budovaná bioplynová stanice v Ústřední čistírně odpadních vod. Další má vzniknout v Chrástu za Prahou rozšířením již existujícího zařízení, jehož nákup městští zastupitelé schválili v červnu. Hřib dodal, že zadal řediteli magistrátu prověřit možnost snížení teploty vytápění v magistrátních budovách pod aktuálních 22 stupňů.

Plánovaná výstavba v dosud nevyužitém území Bubny-Zátory a také části Dejvic a Veleslavína by mohly získávat teplo s pomocí tepelných čerpadel z odpadních vod. Podle předsedy pirátského klubu zastupitelů Viktora Mahrika již k tomu vzniká studie, kterou by po volbách mělo dostat ke schválení nové vedení města. K vybudování technologie by Praha mohla využít peníze z evropského modernizačního fondu.

Vedení metropole již také avizovalo, že v takzvaných kotlíkových dotacích již město nebude podporovat plynové kotle, ale jen tepelná čerpadla či fotovoltaiku.

Komunální volby se budou konat 23. a 24. září. V Praze se bude volit do celopražského zastupitelstva i do zastupitelstev městských částí, kterých je celkem 57. Kromě toho budou voliči vybírat ve třech pražských obvodech senátory. Poslední volby v roce 2018 v Praze vyhrála ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvily Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici.

Státy Evropské unie se dnes kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Po první části jednání unijních ministrů energetiky o tom dnes informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři schválili upravený návrh Evropské komise, který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent.

Reklama

Doporučované