Hlavní obsah

Praha chce domluvit s nemocnicí v Motole provoz dětské zubní pohotovosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení hlavního města jedná s nemocnicí v Motole o obnovení provozu dětské zubní pohotovosti, jenž byl začátkem roku kvůli nedostatku personálu omezen. Řešení situace chce mít do konce března.

Článek

ČTK to řekla pražská radní Alexandra Udženija (ODS). Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík řekl, že v případě, že město sežene zubaře, nemocnice je připravena pohotovost obnovit. Pohotovosti provozují pro město některé nemocnice, kterým magistrát na jejich fungování dává ročně v součtu přes 30 milionů korun.

„Začala jsem jednat s nemocnicí Motol, aby převzali provoz pohotovosti od půlnoci do 06:00, kdy není tolik pacientů, přeci jen do půlnoci je největší nápor, tak aby oni převzali tuto část práce. Jednání se vyvíjejí velmi dobře,“ řekla Udženija.

Dětská zubní pohotovost je nyní zajištěna do půlnoci v běžné městské poliklinice ve Spálené ulici. Systém funguje tak, že pokud přijde rodič s dítětem, to dostane přednost před dospělým pacientem. „Je to zkušební provoz. Mám informace od pana ředitele, že to zatím funguje,“ řekla Udženija. Potíž je, že provoz je ve Spálené zajištěn pouze do půlnoci. „Na víc bohužel nemáme kapacitu,“ řekla radní.

Jednání s magistrátem potvrdil ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. „Pokud seženou (magistrát) zubaře, kteří to budou chtít dělat a budou tady na celý rok, tak problém padá,“ řekl Ludvík.

Právě nedostatek personálu je důvodem, proč nemocnice ošetřuje pouze akutní případy. Nemocnice podle ředitele nemá dostatek lékařů, kteří by mohli kromě svých nynějších pracovních povinností pracovat i na dětské zubní pohotovosti. Pokud by město lékaře sehnalo, stali by se zaměstnanci nemocnice, které by magistrát dával na provoz pohotovosti peníze.

Reklama

Doporučované