Hlavní obsah

V Praze se otevře příští týden oděvní banka s oblečením pro potřebné

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Oděvní banka by měla oblečení získané od dárců či firem po roztřídění rozdělovat potřebným. Spolupracovat plánuje s potravinovými bankami a většími organizacemi pro lidi v nouzi, kde by bylo možné pak oděvy případně také získat.

Článek

V Česku existují potravinové či nábytkové banky. Funguje i textilní banka. V provozu jsou také šatníky různých organizací pro samoživitelky či lidi v nouzi. Pomoc s oblečením poskytoval samotným rodičům v minulých letech i Klub svobodných matek (KSM), který projekt organizuje. V poslední době totiž poptávka po oblečení roste.

„Evidujeme, že lidé ve složité situaci teď nežádají už jen o jídlo, stojí i o oblečení,“ uvedla Pavlousková. Klub začal podle ní projekt oděvní banky připravovat před pár měsíci. Nyní ho testoval. Vybrané ošacení pracovnice třídily, čistily a balily. Hygienicky zabalené zboží se pak zkušebně převezlo do několika potravinových bank. Jen do skladu pro Prahu a Středočeský kraj se dopravilo podle Pavlouskové skoro půl tuny. Dodaný materiál se rychle rozebral, dodala šéfka KSM.

Oděvní banka se nachází v Tróji u pražské zoologické zahrady. Organizace má nyní finance od sponzora. Podle Pavlouskové ji podpořila jedna z velkých firem v rámci své společenské odpovědnosti. Peníze by se měly využít na nájem, energie či mzdy.

Nové zařízení nebude podle šéfky Klubu svobodných matek sloužit jen samoživitelkám, ale bude pro všechny potřebné. Nemělo by také fungovat jen jako sklad či třídírna, oblečení si bude možné na místě také vyzvednout. Mělo by být otevřeno v úterý a ve čtvrtek od 09:00 do 13:00 a v pondělí, středu a pátek od 13:00 do 18:00, postupně by se doba mohla rozšířit. „Už máme připraveno čisté oblečení na stojanech,“ uvedla Pavlousková.

Klub si nechal vypracovat průzkum o tom, proč si lidé pořizují oblečení z druhé ruky a jak se také staví k udržitelnosti. Výsledky chce organizace představit při otevření oděvní banky.

Reklama

Související témata:

Doporučované