Hlavní obsah

Ve vršovickém Vzletu začnou výstavy Böhma a Franty a Chalánkové

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vernisážemi dvou výstav začne ve čtvrtek odpoledne nová sezona ve vršovickém kulturním centru Vzlet. Jednu připravila autorská dvojice David Böhm a Jiří Franta a druhou Vendula Chalánková.

Článek

Vedle vernisáže se od 16:00 bude konat výtvarná dílna Vlajky a prapory pro děti od tří let s umělkyní Evou Jiřičkou. Námět dílny navazuje svým tématem na výstavu Davida Böhma a Jiřího Franty.

Umělecká dvojice, která byla třikrát nominována na Cenu Jindřicha Chalupeckého, připravila pro Vzlet dvoudílný projekt. Jeho první část se odehrává na fasádě domu, druhá část ve vstupní hale Vzletu. Pro výtvarné práce si autoři zvolili netradiční nosič - banner a vlajku.

Na zhruba dvou desítkách látkových vlajek umělci zachytili kresby, skici a texty přenesené z deníků, každodenních záznamů života kolem nich. Kurátorka Denisa Václavová míní, že vlajky v sobě ukrývají šifru, extrakt příběhu či poselství, ztvárňují symboly a hodnoty národů i zemí. Autoři se s nimi vypořádávají trochu jinak - nanáší do nich vlastní manifesty, osobní vidění světa i prožívání skutečnosti.

Druhá část výstavy, banner na fasádě rohu ulic Holandská a Norská, zachycuje město z perspektivy – možná chodce, možná letce, možná mimozemského návštěvníka. Nahlíží do městské krajiny, která se stále rozšiřuje a zahušťuje, a podle tvůrců se úpěnlivě snaží člověku vynahradit absenci přirozeného prostředí.

Výtvarná umělkyně Vendula Chalánková připravila pro Galerii Vzlet výstavu svých posledních komiksů nazvanou Vzlety a pády. Věnuje se jim od roku 2004 a jsou inspirované reálnými situacemi v životě. Rozhovory, jakýmisi mikropříběhy zachycené v komiksu, glosuje svět kolem sebe i prožitky svých nejbližších.

Autorka se podle kurátorky s humorem pouští do témat, u kterých by se mnozí červenali, ale všichni je dobře znají. Diváci tak mohou zažívat pocity společně s autorkou, která je vpouští do svých trapných situací, ironických skečí, ve kterých se lze identifikovat.

Celý program Galerie Vzlet je zadarmo.

Reklama

Související témata:

Doporučované