Hlavní obsah

Vinobraní v pražské Grébovce nabídne 87 stánků, z nich 39 bude s vínem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinobraní v pražských Havlíčkových sadech, známých jako Grébovka, letos nabídne návštěvníkům 87 stánků, což je více než loni, a 39 z nich bude prodávat víno. V dalších lidé dostanou občerstvení nebo rukodělné výrobky.

Článek

Tematicky se letošní ročník zaměří na film a jeho součástí budou hudební vystoupení, promítání filmů, divadlo nebo program pro děti. Novinářům to dnes řekl starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS). Akce bude v pátek 22. září od 14:00 na náměstí Míru, v Grébovce pak v sobotu 23. září od 12:30. Pořadatelem je druhá městská část.

„Vinobraní ke Grébovce neodmyslitelně patří. Loňská účast návštěvníků byla rekordní. Po době covidu-19 byli lidé nažhavení, takže sem dorazil odhadem rekordní počet 45 000 návštěvníků a vypilo se na 48 hektolitrů burčáku,“ řekl Korseska.

Oproti loňsku přibude letos šest stánků. Z celkových 87, což je podle Korsesky možné maximum, jich bude 39 pro vinaře, 31 stánků nabídne občerstvení a speciality a 17 rukodělné výrobky. „Ono to víc nafukovat nejde, aby se skloubil dostatek prostoru pro návštěvníky a nezničil park. Kdybychom těch stánků umístili víc, o což by zájem ze strany lidí určitě byl, tak už to nemůžeme udělat, aby neponičili park,“ řekl.

Kromě vína a pochutin se mohou návštěvníci těšit na kulturní program. Hlavní hvězdou vinobraní bude Michal Hrůza s Kapelou hrůzy, který by zde podle starosty měl pokřtít svou novou desku. Na pódiích také zazní písně z českých filmů. Pro děti bude ve spodní části Grébovky připraven program, o který se postará herečka Yvetta Blanarovičová.

Po Grébovce v těchto dnech radnice rozmisťuje dřevěné žetony a každý, kdo jej najde, si bude moci dát skleničku burčáku zdarma. Radnice umístí do parku 200 žetonů. Co se týče vín, tak si lidé budou moci koupit nejen česká a moravská, ale také italská, slovinská nebo slovenská.

V hlavním městě se každoročně koná několik vinobraní, některá již byla. Uskuteční se ale ještě například 23. září ve Ville Richter na Pražském hradě, kde lidé budou moci ochutnat na 50 druhů vín. Vstupné je 250 Kč. Na náplavce v Podskalí bude vinobraní od 29. do 30. září.

Reklama

Doporučované